Prvo hrvatsko predstavljanje knjige pape Franje „Božje ime je Milosrđe“

"Knjiga se čita s lakoćom i može doprijeti do uha i srca svakog čovjeka. No, vjerujem da nije dovršena nego je na svakome od nas da ju dovrši ispisujući iskustvo milosrđa u vlastitom životu." – mons. Marin Barišić

Prvo hrvatsko predstavljanje knjige pape Franje "Božje je ime Milosrđe" upriličeno je na konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu u srijedu 20. siječnja, a knjigu su predstavili splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić te dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum. Knjiga, koja je istovremeno objavljena od strane 21 izdavača u 86 zemalja, a među kojima je i hrvatsko izdanje u nakladi Verbuma, javnosti je prvi put predstavljena u Vatikanu 12. siječnja.

Direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj istaknuo je da kako je ovom prigodom nakladnoj kući Verbum ukazana velika čast što je odabrana da na hrvatskom jeziku objavi knjigu te da je osobita radost toga privilegija posredovati poruku milosrđa između pape Franje i svih duša unutar i izvan Crkve. Iako je nakladna kuća Verbum među većima u Hrvatskoj i kroz 25 godina rada objavljeno je više velikih uspješnica, knjiga koje su tjednima bile na vrhu top ljestvica najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, dr. Radalj je kazao kako je ovo iznimna knjiga iznimnog Pape te da je za nju vladao veliki medijski interes i oduševljene prije i nakon objavljivanja, o čemu svjedoči i podatak da je prvo hrvatsko izdanje rasprodano u tri dana u 3 000 primjeraka. "Je li razlog tome dobra medijska priprema, opća prihvaćenost pape Franje, forma razgovora koja je bliža širokom krugu ljudi ili tema milosrđa koja je svima razumljiva i prihvatljiva? Odgovor nije jednoznačan i krije se u svakom od ovih razloga, no važno je naglasiti da nije milosrđe prihvaćeno radi pape Franje nego je papa Franjo toliko prihvaćen radi milosrđa koje je u temelju njegova pontifikata. I to Milosrđa pisanog velikim slovom, Milosrđa koje je Božje ime i o kojem iz različitih perspektiva progovara u ovoj knjizi", kazao je dr. Radalj.

Prvi čitatelj hrvatskog izdanja, mons. dr. sc. Marin Barišić u svom govoru kazao je kako papa Franjo svakodnevno kroz svoj govor i djelovanje razrađuje temu milosrđa Božjeg koje smatra najsnažnijom Kristovom porukom. "Svijet je podijeljen i ranjen te nam je potrebno milosrđe jer ono otvara nove vidike i preobražava srca i odnose. Papa je to kroz osobno iskustvo pokajnika doživio i o milosrđu svjedoči iskreno i s jednostavnošću. No nije papa Franjo prvi stavio naglasak na milosrđe već i sam kaže da je puno molio i naslanjao se na svoje prethodnike i na utjelovljeno Milosrđe - Lice Božjeg Milosrđa - Isusa Krista". Navodeći nekoliko primjera iz knjige i citirajući rečenicu: "Postoji izlječenje ako učinimo samo mali korak prema Bogu ili ako ga barem imamo želju učiniti", nadbiskup je kazao kako se u toj rečenici krije čitava logika Papinog poruke, da nikada grijeh ne može biti toliko velik da ograniči Božje milosrđe te da uvijek u čovjeku postoji mala pukotina i šansa da susretne Milosrđe. "Knjiga se čita s lakoćom i može doprijeti do uha i srca svakog čovjeka. No, vjerujem da nije dovršena nego je na svakome od nas da ju dovrši ispisujući iskustvo milosrđa u vlastitom životu", zaključio je nadbiskup i zaželio da knjiga nađe odjek u svima nama, da nam pomogne otkriti Božje milosrđe i ohrabriti nas da preko našeg života Milosrđe upoznaju i drugi.

Glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta je rekao kako je ova knjiga pravi biseri kojeg je publika prihvatila s oduševljenjem. "Čitatelj ima dojam kao da osobno priča s papom Franjom, a dinamika razgovora omogućuje nam da svako pitanje proživimo osobno i tako dobijemo odgovor na najdublja pitanja našega srca". Mr. Balta je istaknuo da ova knjiga donosi najdublje nakane Papina srca i otkriva koji su razlozi što njegov pontifikat izgleda upravo ovako te da je knjiga namijenjena svima. "Oni koji su daleko od Crkve i koji se nisu susreli s kršćanskom porukom vjerujem da u ovoj knjizi mogu dobiti pravi pristup srži kršćanske istine i ono što je kršćanski navještaj Radosne vijesti. Ona skupini tradicionalnih kršćana koji vjeru doživljavaju samo kao dio obiteljskog pologa ili društvenog identiteta može pomoći da otkriju na koji način dublje i radosnije živjeti vjeru i poruku Evanđelja. Oni aktivni katolici imaj dva ključna razloga za čitanje knjige. Prvi je da mogu izbjeći ulogu starijeg sina u prispodobi o Milosrdnom ocu, a drugi je što često stajališta i riječi pape Franje nailaze na neodobravanje djela katolika u Crkvi, a ova knjiga svjedoči koliko su teme koje naglašava Papa bitne i predstavljaju srce naše vjere". Mr. Balta je izrazio nadu da će ova knjiga donijeti pozitivne promjene u naše društvo jer svaka društvena promjena treba poći od promjene osobe i ljudskog srca, a ova knjiga može učiniti svakog čitatelja barem malo boljim.

U knjizi "Božje je ime Milosrđe", nastaloj u razgovoru s poznatim vatikanistom Andreom Torniellijem, papa Franjo se jednostavnim i izravnim riječima obraća svakomu muškarcu i svakoj ženi na planetu te uspostavlja povjerljiv osobni dijalog, a u središtu je tema koja mu je najviše na srcu - milosrđe - oduvijek glavni temelj njegova svjedočenja, a sada i njegova pontifikata. (Kristina Bitanga / Verbum)

Označeno u