"Smak svita"

Dramski komad "Smak svita" priča je o dva vremena u razdoblju od jednog stoljeća koju objedinjuje isti prostor.

„Radnja se događa u kući 1917., gdje pratimo prvu noć dječaka koji je u humanitarnom konvoju spašavanja gladne djece iz Hercegovine u pratnji fra Didaka Buntića stigao u Bapsku, te danas, gdje jedan njegov vršnjak ima sasvim druge, ali jednako važne i teške izazove u odrastanju.

Ovaj scenski paralelizam zapravo kontrastira dva vremena i propitkuje kako je nekad obećana zemlja u kojoj su spas našle tisuće hercegovačke djece postala veliki odlazni peron.

No, "Smak svita" nije samo komad o tegobnim godinama gladi i usamljenim dječačkim srcima, nego i o velikim ljudskim lomovima, oprostu i nadi, te o izazovima odgoja, koju u oba vremena bez obzira na stoljetnu razliku, ujedinjuje sudbina samohranih majki.“ – kazuje autor teksta Dragan Komadina.

Dramska sekcija HKUD ''Didak'' iz župe Gradnići pripremila je predstavu "Smak svita" i to u sklopu 14. po redu manifestacije ''Didakovi dani''.
Ovaj dramski komad se priprema u sklopu obilježavanja 100-te godišnjice spašavanja djece od gladi. Inače „Smak svita“ je već treća po redu predstava koju pripremaju i izvode glumci amateri, članovi HKUD-a Didak iz Župe Gradnići.

Prva, 2011. godine bila je predstava „U godinama gladi“ koja je doživjela brojne uspjehe, a nakon nje je uslijedila predstava „Učiteljice“ koja je postala hit ne smo u Hercegovini, već u mnogim gradovima diljem Hrvatske i Europe gdje je izvođena.

REŽIJU POTPISUJE GLUMAC HNK MOSTAR ROBERT PEHAR A U PREDSTAVI IGRAJU: MARIN PRSKALO, LUCIJA ZUBAC, ANA VUČIĆ, ANDRIJANA ZUBAC, SLAVKO PEHAR, JURE ZUBAC, PERO PRSKALO, FRANO ZUBAC, MARIJA PRSKALO, ANA ZUBAC, PETRA PRSKALO, GABRIJELA PRSKALO, ANTONIA PEHAR, MARIJA PEHAR, MARTINA PEHAR, DIJANA PEHAR I IVAN ZUBAC.

AUTOR GLAZBE: Gabrijel Prusina; SCENSKI POKRET: Jelena Kordić Kuret; SCENOGRAFIJA: Dragan Komadina i Robert Pehar; KOSTIM I ŠMINKA: Majida Kovačević; IZRADA SCENOGRAFIJE: Mario Bošnjak; IZRADA REKVIZITE: Mario Mrdakovic; JEZIČNI SAVJETNICI: Valerija Ivković i Marko Sabljaković; SVJETLO: Zoran Ćorluka; TON: Franjo Buntić.