Znamenita Buvinina vrata u programu "Sveta vrata – vrata milosrđa" na "Danima kršćanske kulture"

U suradnji s agencijom specijaliziranom za organizaciju kršćanskih hodočašća i putovanja tragom vjere i kulture ICHTIS Travelom, koja niz godina sudjeluje u suorganiziranju kulturnih programa u sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture", 14. ožujka održano je razgledavanje jednog od najznamenitijih kulturno-sakralnih spomenika splitske gradske jezgre – znamenite vratnice katedrale sv. Dujma koje je 1214. godine izradio majstor Andrija Buvina, a program je izveden uz stručno vodstvo Danka Kovačevića i Ane Periš.

Program pod nazivom "Sveta vrata – vrata milosrđa", započeo je u dvorani palače Skočibušić-Lukaris gdje je Ana Periš uvela u povijesni kontekst okolnosti ondašnjeg vremena kada je nadbiskup Bernard, učeni benediktinac i crkveni pisac iz Perugie, želeći izbjeći hereze koje su se brzo širile, naručio izradu vratnica koje u 28 polja prikazuju Kristov život od Navještenja do Uzašašća prema prizorima iz Evanđelja.

Izrađene u hrastu, rogaču i orahu, a prvotno pozlaćene, ove vratnice već su 800 godina na splitskoj katedrali. Danko Kovačević, uveo je u duhovni kontekst splitskih vratnica, s posebnim osvrtom na Godinu milosrđa, u kojoj je splitska katedrala posebno mjesto milosrđa, a u tom smislu i splitske vratnice koje se nalaze na ulazu crkve predstavljaju prag prema tom milosrđu. Polazeći od etimološkog značenja riječi vrata, što dolazi od lat. portas, tom prigodom, Kovačević je posuvremenio kontekst portala pred kojima često stojimo, a to su internetski portali, televizijski ekrani itd. koji u velikoj mjeri okupiraju čovjeka nudeći prolazne sadržaje, te pozvao na češće zaustavljanje pred portalom splitskih vratnica, koje su samo Evanđelje.

Program koji je započeo u dvorani palače Skočibušić-Lukaris, završio je u splitskoj katedrali, zajedničkim prolaskom kroz vrata splitske prvostolnice. U ovoj godini Crkva je otvorila vrata milosrđa na svim meridijanima i paralelama, ne samo na katedralama već u bolnicama, zatvorima, sirotištima, sveučilištima i mnogim drugim mjestima, a vrata katedrale su na poseban način svojevrsna pozivnica, opisuju sadržaj poruke koja je upućena svima: vrata su to na kojima je urezano Milosrđe.
Program "Sveta vrata – vrata milosrđa" privukao je splitsku publiku i struku na "Dane kršćanske kulture" i na poseban način osvijetlio ovaj biser kulturne i duhovne baštine, kraj kojeg ljudi često prolaze, zaboravljajući na njegov značaj.

Označeno u