Tomislav Ivančić: Meditacija za Polnoćku

Večeras Isus iz Nazareta kuca na tvoj dom i tvoje srce.

Večeras te pita znači li on nešto u tvome životu, smije li k tebi svratiti i smije li se nadati da ćeš povjerovati da je on Gospodar svijeta, i da je u njegovim rukama sudbina tvoje budućnosti. Želi ti doći da te pita smije li izliječiti tvoje bolesti, smije li u tvojoj obitelji napraviti mir, slogu, donijeti blagoslov.

Isus želi danas doći i upitati te jesi li svjestan tko te je stvorio i poslao u svijet, jesi li svjestan tko može obrisati svu krivicu tvojih grešaka, uvreda i zloća. Isus te pita jesi li svjestan, da u njegovim rukama leži sudbina tvoje kćeri i sina, sudbina tvoga braka i tvoga posla. Isus će doći i gledati ima li ljudi koji su u našem narodu svjesni da je u Božjim rukama naš život i sudbina.

Kao nekoć u Betlehemu kucat će i danas i večeras na sve prozore i vrata, molit će da smije ući, ali može se dogoditi da ćemo svi biti prezaposleni oko stolova, oko bora, oko svoje garderobe, oko kupovanja pića, oko razgovora, pjesme, dogovora i neke nutarnje sreće.

Htio bih se nadati da nećemo promašiti bitno u ovom slavlju Božića. Volio bih znati da nisi ovog Božića ostao prazan, hladan, nemoćan da te pohodi Bog, i da ti udjeli sreću koja znači život u nedogled. Večeras ništa nije važno. Možeš ostati bez svega što si pripremao, možeš biti bez bora i sjaja svijeća, možeš ne čuti grmljavinu pjesme i vrisku djece, možeš ne vidjeti na televiziji i ne čuti na radiju sve što je pripremljeno za Božić, ali važno je da samo jedno primijetiš, a to je da noćas Isus dolazi k tebi i želi tvoju smrt pretvoriti u život, tvoje krivice u oproštenje, tvoju bolest u zdravlje, tvoje gubitke u ponovne dobitke. Ispod slavlja, ispod iskričave radosti i ljepote dolazi on.

Svake godine iznova se navraća u naša podneblja, kuca na vrata i pozdravlja nas na ulici, u kući, u crkvi. Večeras je tvoj trenutak, danas će Bog doći na tvoja vrata, zagledati se u tvoje oči i pitati te da li ga voliš i primaš. Neka ti je blagoslovljen susret s vječnim i novorođenim Isusom!