8. Marijanski zavjet za Domovinu stigao u Međugorje!

ZAVJETNO HODOČAŠĆE ZA DOMOVINU

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015.g. zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske.

Već nekoliko godina iz raznih smjerova, inspirirana sličnim događanjima iz Europe, navirala je ideja o pokretanju hodočasničkih putova diljem naše Hrvatske. K realizaciji projekta dodatno nas požuruju zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata. Ona su nas ohrabrila da ovaj hodočasnički put nazovemo zavjetnim, za Domovinu.

SMISAO HODOČAŠĆA

Hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili mladi u suradnji s veteranima Domovinskog rata. Tako bi na tom putu predaja važnosti i svetosti Domovinskog rata mladima osvješćivala svetost Domovine koju imamo.

Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti Djevici Mariji, kojoj podigao brojna svetišta diljem domovine. Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije, dok smo molili krunicu i nosili je oko vrata; i kojoj uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.

Vjerujemo da bi brojni štovatelji pobožnosti Djevici Mariji ovaj hodočasnički put, i svoja hodočašćenja tim putem, prepoznali kao stalni zavjet hrvatskih vjernika, koji su i tako svoje brojne zavjete oduvijek činili i ispunjavali u pojedinim svetištima. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izricali bi zahvalnost i molili za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našeg naroda.

OPIS RUTE

Hodočasnička ruta krenula je i ove godine iz Osijeka 11. lipnja 2022. preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaš, a završava 24. kolovoza 2022. na Srđu kod Dubrovnika.

Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezuje najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta.

Predviđamo kako će ovoj glavnoj ruti matici, biti pridruživane i brojne priključne rute koje će se s njom spajati u najbližim svetištima, i nadamo se kako će ona premrežiti cijelu Hrvatsku.

DVOJICA ĆE PROHODATI SVIH 1700 KM

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km. U svakom trenutku ima oko 15 hodočasnika, a ove godine dvojica hodočasnika hodaju cijelu rutu od početka, od Osijeka i do Dubrovnika.

HODOČAŠĆE KROZ ZAPADNU HERCEGOVINU

Povezujući istok i jug Hrvatske (Osijek – Dubrovnik), zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu prolazi i jednim dijelom Bosne i Hercegovine, točnije zapadnog dijela Hercegovine. U sklopu 10. tjedna hodočašćenja, hodočasnici će tako prijeći Posušje-Široki Brijeg-Mostar-Međugorje-Metković.

Skupina od dvadesetak hodočasnika u ponedjeljak, 15. kolovoza ušla je na područje Bosne i Hercegovine, točnije u Posušje gdje je stigla oko 17 sati. Hodočasnici su u utorak jutro u 7 sati sudjelovali na svetoj misi u posuškoj crkvi nakon što su noć prespavali u maloj sportskoj dvorani, a onda pješice se zaputili prema Kočerinu i Širokom Brijegu.

Hodočasnike je u Kočerinu dočekao fra Mario Knezović te im ispričao sve o mjestu i župi, a u Širokom Brijegu imali su svetu misu u Zavodu svete obitelji koju je predslavio svećenik Isusovac o. Boris Jozić, povjerenik za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji i jedan od osnivača YouTube kanala s dnevnim razmatranjima evanđelja 'Pod smokvom'. On je sa hodočasnicima i nastavio put prema Međugorju.

U četvrtak 18. kolovoza, pošavši u jutarnjim satima iz Mostara, dvadesetak hodočasnika “Marijanskog zavjeta za Domovinu” ručalo je kod obitelji Zovko iz Kruševa na Sretnicama te krenulo prema Čitluku i Međugorju.

Nakon što ih je 25 stiglo u Međugorje, prvo su se osvježili ispred crkve sv. Jakova, a nakon toga su svi zajedno ušli u crkvu sv. Jakova gdje su se pomolili i izrekli svoje želje i molitve, nakon toga su otišli na zasluženi odmor i večernji molitveni program.

Kako je izgledao dolazak u Međugorje pogledajte u našoj fotogaleriji: