9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

9. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom održat će se u Međugorju od 12. – 14. 05. 2023.

Tema hodočašća je: „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49), a koordinator hodočašća je fra Ivan Hrkać.

Program hodočašća započinje u petak 12. svibnja večernjim molitvenim programom u župi. Drugi dan hodočašća u subotu 13. svibnja u programu je tokom jutra molitva krunice na Brdu ukazanja ili za nepokretne i slabopokretne u dvorani sv. Josipa u Majčinom selu, a popodne je zajednički susret u istoj dvorani te sudjelovanje u večernjem molitvenom programu u župi. Treći dan hodočašća u nedjelju 14. svibnja u programu je slobodna molitva na Križevcu i organizirana molitva križnog puta za nepokretne i slabopokretne u dvorani Majčinog sela u kojoj će biti i završna sveta misa u 11.00 sati.

Za razliku od prošlih hodočašća, ovog puta sami hodočasnici organiziraju i plaćaju svoj smještaj.

Zbog organizacije hodočašća molimo sve zainteresirane da svoj dolazak prijave na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Podsjetimo se prošlih 8 hodočašća:

Hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama od svoga početka 2012. godine pa do zadnjeg 8. Hodočašća 2018. godine (prekinuto zbog pandemije covid-19) raslo je svake godine po broju sudionika i po kvaliteti programa, ponajviše zahvaljujući pomoći samih župljana Međugorja koji su sudionicima omogućili besplatni boravak (smještaj i hranu).

1. Hodočašće za osobe s invaliditetom bilo je 29. 9. 2012. godine, u sklopu hodočašća zajednice „Vjera i svjetlo“ iz Đakova, kada Udruga „Susret“ postaje i suorganizator, zajedno sa Majčinim selom i Župom Međugorje u organiziranju jednodnevnog hodočašća za sve zainteresirane udruge iz okolice. Okupilo se oko 300 - tinjak sudionika. Program se sastojao od molitve na Brdu ukazanja (uz nošenje teško pokretnih), zajedničkog ručka i svete mise u Majčinom selu. Prekrasni dojmovi i ohrabrenja, posebno fra Svetozara Kraljevića, tada ravnatelja Majčina Sela, potaknuli su sve tadašnje organizatore da se slijedeće godine, dakle 2013. pokuša sa višednevnim programom.

2. Hodočašće, koje postaje međunarodno, a prvo višednevno, održano je od 19. – 22. rujna 2013. pod nazivom „Živite svoju vjeru“. Predavanje za roditelje i prijatelje održao je fra Tomislav Pervan. Na Hodočašću su sudjelovali članovi talijanske udruge „Kecharitomene“, te uglavnom članovi zajednice „Vjera i svjetlo“ iz cijele Hrvatske, te udruge iz BiH.

3. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama održano je 23.-26. 10. 2014., a fra Marinko Šakota imao je predavanje na temu „U Marijinoj školi“, koja je zatim postala i univerzalna tema svakog hodočašća. Na hodočašću je sudjelovalo oko 1350 hodočasnika iz različitih jezičnih skupina (grupe iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Slovačke, Ukrajine, Latvije, Irske, USA i Italije).

4. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama, na prijedlog samih župljana, pomaknuto je na mjesec lipanj, pa se tako održalo 11.-14. 06. 2015. U njemu je sudjelovalo oko 1500 sudionika iz više zemalja. Poseban gost i predavač bila je Marie-Hélène Mathieu (utemeljiteljica međunarodnog pokreta „Vjera i svijetlo“).

5. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama održano je 9. – 12. 06. 2016. Predavači su bili đakon Ivan Tutuš, fra Ivan Široki i Mondo di Lusy. Na Hodočašću je sudjelovalo oko 1750 sudionika iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije, Rusije, Bjelorusije, Latvije, Litve i Ukrajine. Koordinator hodočašća bio je fra Marinko Šakota.

6. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju održano je 9. -12. lipnja 2017. Na ovogodišnjem hodočašću koje se održalo pod geslom Da ljubav vaša sve više raste - U Gospinoj školi okupilo se oko 1928 hodočasnika iz 11 zemalja: BiH, Hrvatske, Poljske, Slovenije, Italije, Francuske, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke i Rusije. Fra Marinko Šakota je bio koordinator hodočašća, a glavni predavač je bio fra Ante Vučković, inače član franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

7. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama održano je od 14. – 17. lipnja 2018. pod geslom: Živjeti od Božje riječi „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (Lk 24, 45). Koordinator hodočašća je bio fra Marinko Šakota. Hodočašće je ove godine okupilo oko 1682 hodočasnika iz 12 zemalja: Hrvatska, BiH, Slovenija, Slovačka, Poljska, USA, Italija, Rusija, Litva, Latvija, Bjelorusija i Ukrajina. Smješteni su besplatno od strane međugorskih župljana koji evo već sedmu godinu zaredom otvaraju vrata svojih domova i srca za ljude u potrebi. Svjedočanstva su imali: fra Zvonko Benković, Paula Tomić, Danijela Kegelj i Ivan Brkić.

8. Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju održano je od 6. – 9. lipnja 2019. pod geslom „Idi za mnom!“ (Mk10, 21). Na njemu se okupilo više od 2086 sudionika iz 11 zemalja. Koordinator hodočašća bio je fra Marinko Šakota i fra Zvonko Benković, predavanje je imao mons. Henryk Hoser, a svjedočanstva Branimir Reiter, Stijepo Gleđ Markos i Kristina Kiki Terihaj.

PROGRAM:

PETAK, 12. svibnja:
17:00 – molitva krunice
18:00 – večernja sveta misa

SUBOTA, 13. svibnja:
8:00 – početak nošenja nepokretnih osoba
10:00 – zajednička molitva krunice na Brdu ukazanja

U dvorani Majčinog sela – molitva krunice za one koji se neće penjati
15:00 - predstava Udruge „Iskra svjetlosti“, svjedočanstvo i pjesme
17:00 – molitva krunice (crkva sv. Jakova)
18:00 – večernja sveta misa

NEDJELJA, 14. svibnja:
10:00 – križni put za nepokretne i slabopokretne u dvorani Majčinog sela
11:00 – sveta misa u Majčinom selu