Belgijski hodočasnici: Ovdje nam se srca zagriju ljubavlju

Iz Belgijskog grada Wargen u Međugorje su stigli članovi karizmatske molitvene grupe EMMAUS sa svojim voditeljem Lucasom Plateauom. Oni običavaju svake godine doći na hodočašće u Međugorje i to sa većinom članova (zajednica broji njih sedamdesetak).

Ovoga puta zbog kovid situacije stiglo ih je 25. Prošle godine nisu bili zbog epidemiološke situacije, pa jednostavno više nisu mogli izdržati od nostalgije za Međugorjem i želje da ove godine dođu.

Došli su u petak, 3. rujna i ostaju do utorka 7. rujna. S organizacijske strane o svemu se brine gospođa Raqolle Grete koja je bliska Lucasova prijateljica. Nemaju određen program hodočašća, nego se dogovaraju dan za danom onako kako ih Duh Sveti nadahne. Najvažnija im je zajednička molitva na molitvenim mjestima Međugorja, sveta misa i klanjanje.

„Ovdje se osjećamo slobodni, nemamo straha iako je većina hodočasnika cijepljena ili imaju negativan PCR test. U Belgiji se strogo držimo epidemioloških mjera; većina ljudi osim posla ne izlazi na nikakva javna mjesta niti okupljanja. Spašava nas naš obiteljski život i život u molitvenoj zajednici u kojoj se osjećaju kao jedna obitelj.“ – kazuje Raqolle i nastavlja: „U Međugorje dolazimo zato što se ovdje dobro osjećamo, zato što se ovdje ispunjavamo milošću koja nas osnaži za povratak kućama. Ovdje puno toga dobivamo što nam pomaže živjeti u sve težem životu svijeta. Posebno u našoj zemlji u kojoj više nema vjere, u kojoj je tako teško mladima… Zato volimo doći ovdje u Međugorje, jer ovdje nam se srca zagriju ljubavlju koju želimo onda širiti u svojim obiteljima, na poslu, posvuda…“