D.V. „Sveta Mala Terezija“, Majčino selo, proslavio svoju zaštitnicu i 25 godina rada

U petak 1. listopada 2021. na spomendan sv. Male Terezije, posebno živo i svečano bilo je u Dječjem vrtiću Sv. Mala Terezija u Majčinom selu.

Razlog za slavlje bio je dvostruki: s jedne strane slavila se sv. Mala Terezija jer je ona po želji francuskih hodočasnika koji su svojim donacijama izgradili zgradu Vrtića davne 1996. godine proglašena zaštitnicom vrtića. U Vrtiću se nalaze i njezine relikvije, a ispred Vrtića je i njezin lijepi kip, djelo akademskog kipara Ilije Skočibušića. Drugi razlog za slavlje je bila proslava jubilarnih 25. godina djelovanja Vrtića.

vrtic-3.jpeg

O počecima rada Vrtića prisjetila se njegova današnja Voditeljica, gospođa Darija Juričić koja je kazala kako ih je na počecima fra Slavko Barbarić, pokretač cijelog Majčinog sela, pa i Vrtića, sve „gurao“ svojom energijom i entuzijazmom, a Školske sestre Franjevke koje su na početku i dugo godina bile glavni „odgojni kostur“ Vrtića, utkale su svoje pedagoško i duhovno iskustvo u rad s djecom. Zahvalila se dosadašnjim voditeljicama Vrtića, s. Bonifaciji Barbarić, s. Lidiji Glavaš, Julijani Stojić i s. Veroniki Martinović bez kojih današnji rad s djecom ne bi bio na sadašnjoj, visokoj edukativnoj razini.

vrtic-2.jpeg

Upravo o kvaliteti rada Vrtića govorio je Ravnatelj Vrtića i Majčina sela, fra Dragan Ružić koji je istaknuo kako sam staž teta odgojiteljica (većina ih je tu od samih početaka) govori dovoljno i o kvaliteti rada, te kako ovaj Vrtić uistinu doprinosi cijeloj župnoj zajednici svojim radom na odgoju djece i njihovom pripremanju za školske obaveze koje ih čekaju nakon njega.

Svečano misno slavlje koje je bilo vrhunac ove dvostruke proslave započelo je u 10 sati. Uz stotinjak djece koja ove pedagoške godine pohađaju Vrtić, tu su bili i roditelji te prijatelji iz Majčina Sela. Svetu misu je predslavio provincijal Hercegovačke Franjevačke Provincije , dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju fra Danka Perutine i fra Dragana Ružića.

vrtic-4.jpeg

U uvodnom dijelu Mise, djeca su na svoj dječji način recitacijama i pjesmom pozdravili svoju svetu zaštitnicu. Fra Danko se u propovijedi spustio na razinu djeteta, pa ih je više ispitujući podučio kako se treba ponašati prema mamama, tatama i Isusu, a na kraju svete Mise, fra Dragan je priopćio kako je od sada Vrtić bogatiji i za relikvije svetih roditelja sv. Male Terezije.

Radost i toplina sa svete Mise, nastavila se u prijateljskom druženju svih prisutnih u prostorijama Vrtića.

I kao što je sv. Mala Terezija kazala da je njezino zvanje u Crkvi biti LJUBAV! – tako želimo i svim djelatnicima Vrtića i Majčina sela, da nastave biti LJUBAV na svojim radnim mjestima i sljedećih godina do novog jubileja!