FOTO: Proslavljen blagdan Male Gospe u Međugorju

Svake godine devet mjeseci nakon blagdana Gospina bezgrešnog začeća, 8. prosinca, katolička crkva slavi i blagdan njezina rođenja, odnosno Malu Gospu - 8. rujna.

Prema tradiciji, Marijini roditelji - Joakim i Ana - dugo su molili za dijete dok ih Boga nije blagoslovio kćerkom. Ovo dijete je Bog od samog početka sačuvao od istočnog grijeha i svih drugih grijeha, kako bi je pripremio da jednoga dana postane Bogorodica, Majka Spasitelja.

U poruci vidjelici Mirjani Dragičević - Soldo, Kraljica Mira ovako opisuje svoj život: “Moj zemaljski život je bio jednostavan. Voljela sam i radovala se malim stvarima. Voljela sam život, dar od Boga, iako su boli i patnje probijale moje srce. Djeco moja, imala sam snagu vjere i bezgranično povjerenje u Božju ljubav. … Djeco moja, vaša borba je teška. Bit će još teža, ali vi slijedite moj primjer.” (18. ožujka 2018.)

Marija je shvatila kako je njezin život veliki Božji dar i zahvalila je Bogu Stvoritelju na svemu. Divila se i malim i velikim stvarima u životu i dala je Bogu svu svoju ljubav. Snaga vjere i povjerenja u Njegovu beskrajnu ljubav uvijek ju je ispunjala.

Neka Majka Božja moli danas na svoj rođendan i za nas, da i mi budemo zahvalni Bogu za naše živote i da sve što nam se događa prihvatimo u radosti. Zamolimo Mariju da nam pomogne da ne izgubimo ljubav i povjerenje u Boga ni i u križu ni u patnji. Slijedimo danas primjer Majke Božje i trudimo se radovati malim stvarima koje nam nebeski Otac daje.

Iako nije riječ o državnom blagdanu i na taj datum nije neradni dan, vjernici za ovaj nezapovijedani blagdan, kao i za Veliku Gospu, rado hodočaste u marijanska svetišta. Tako su se i na okolnim prilaznim cestama k Međugorju i u jutarnjim satima oko župne crkve, mogle susresti omanje grupice hodočasnika koji su dolazili pješke Kraljici Mira u pohode.

Od ranih jutarnjih sati, pa kroz cijeli dan hodočasnici i župljani su molili na Brdu ukazanja. Svete mise su služene samo u župnoj crkvi. U 8,00 sati misno slavlje je predslavio fra Dragan Ružić, a u 11,00 sati pučku misu je predvodio fra Ivan Dugandžić.

Večernji molitveno-liturgijski program započeo je u 17 sati molitvom krunice, a svečani misno slavlje predslavio je fra Ivan Marić.