Sadržaj s oznakom: Mala Gospa

U srijedu 8. rujna i u Međugorju se svečano proslavio spomendan Male Gospe, odnosno rođenja Blažene Djevice Marije. Uz sv. Ivana Krstitelja i Isusa Krista, Ona je treća osoba kojoj se slavi i spomen rođenja i spomen smrti.

Na crkvi u Gospinu svetištu Trški vrh nalazi se krasan latinski natpis: Melioris mundi origo – Izvor ili početak boljega svijeta.

Objavljeno u Duhovni kutak | 8.9.2021.

Kad je Gospa beba bila

Kad je Gospa beba bila,
zibalo je svjetlo bijelo,
širio je vjetrić krila,
ljubio joj čisto čelo;

Ima jedna mala gospa Marija,

Ovaj škapular odobrio je i preporučio papa Pio IX. u dva navrata: 1863. i 1870. godine. Zeleni se škapular zbog svog izgleda obično naziva škapularom, iako ne potječe od škapulara crkvenih redova, a također je poznat i pod nazivom „Bedž (značka) Bezgrješnog Srca Marijinog“.

Objavljeno u Molitve | 5.9.2021.

Trodnevnica Maloj Gospi

1.DAN
Na početku:

Objavljeno u Devetnice | 30.8.2020.

Devetnica Maloj Gospi

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Svake godine devet mjeseci nakon blagdana Gospina bezgrešnog začeća, 8. prosinca, katolička crkva slavi i blagdan njezina rođenja, odnosno Malu Gospu - 8. rujna.

Objavljeno u Medjugorje | 5.9.2020.

Mala Gospa u Međugorju

U utorak je svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa.

Svečano misno slavlje na blagdan Male Gospe u župi Rama-Šćit predslavit će prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Po staroj ramskoj tradiciji, na blagdan Male Gospe i ove godine hodočastit će se na Šćit, u svetište Majke od milosti – Gospe Ramske.

Budući da je ove godine, svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa bila u nedjelju, zbog toga se liturgijski prebacila s nedjelje na ponedjeljak.

Svetkovina Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Ove godine, svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa pada u nedjelju.

Svake godine 8. rujna katolički vjernici slave blagdan Male Gospe.

U općoj kulturi uhodan je običaj slavljenja rođendana. To je važan datum koji određuje naš temeljni identitet, tj. tko smo mi.

Brojni hodočasnici i ove su se godine okupili uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije.

Stranica 1 od 2