Sadržaj s oznakom: Mala Gospa

Svake godine 8. rujna katolički vjernici slave blagdan Male Gospe. Iako nije riječ o državnom blagdanu i na taj datum nije neradni dan, vjernici za ovaj nezapovjedni blagdan, kao i za Veliku Gospu, rado hodočaste u marijanska svetišta. 

Na crkvi u Gospinu svetištu Trški vrh nalazi se krasan latinski natpis: Melioris mundi origo – Izvor ili početak boljega svijeta.

Ovaj škapular odobrio je i preporučio papa Pio IX. u dva navrata: 1863. i 1870. godine. Zeleni se škapular zbog svog izgleda obično naziva škapularom, iako ne potječe od škapulara crkvenih redova, a također je poznat i pod nazivom „Bedž (značka) Bezgrješnog Srca Marijinog“.

Objavljeno u Duhovni kutak | 8.9.2023.

Kad je Gospa beba bila

Kad je Gospa beba bila,
zibalo je svjetlo bijelo,
širio je vjetrić krila,
ljubio joj čisto čelo;

Ima jedna mala gospa Marija,

Objavljeno u Molitve | 5.9.2023.

Trodnevnica Maloj Gospi

1.DAN
Na početku:

Objavljeno u Devetnice | 30.8.2023.

Devetnica Maloj Gospi

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Svečano je proslavljena Mala Gospa na Šćitu. Sveto misno slavlje u 11 sati je uz koncelebraciju ostalih svećenika predvodio fra Mario Knezović.

U četvrtak, 8. rujna 2022. je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije – MALA GOSPA. Svete mise u župnoj crkvi su u 8, 11 i 18 sati.

U srijedu 8. rujna i u Međugorju se svečano proslavio spomendan Male Gospe, odnosno rođenja Blažene Djevice Marije. Uz sv. Ivana Krstitelja i Isusa Krista, Ona je treća osoba kojoj se slavi i spomen rođenja i spomen smrti.

Svake godine devet mjeseci nakon blagdana Gospina bezgrešnog začeća, 8. prosinca, katolička crkva slavi i blagdan njezina rođenja, odnosno Malu Gospu - 8. rujna.

Objavljeno u Medjugorje | 5.9.2020.

Mala Gospa u Međugorju

U utorak je svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa.

Svečano misno slavlje na blagdan Male Gospe u župi Rama-Šćit predslavit će prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Po staroj ramskoj tradiciji, na blagdan Male Gospe i ove godine hodočastit će se na Šćit, u svetište Majke od milosti – Gospe Ramske.

Budući da je ove godine, svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa bila u nedjelju, zbog toga se liturgijski prebacila s nedjelje na ponedjeljak.

Svetkovina Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Ove godine, svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa pada u nedjelju.

Stranica 1 od 2