PROSLAVLJENA MALA GOSPA U MEĐUGORJU Rudolf Baier

PROSLAVLJENA MALA GOSPA U MEĐUGORJU

Svake godine 8. rujna katolički vjernici slave blagdan Male Gospe. Iako nije riječ o državnom blagdanu i na taj datum nije neradni dan, vjernici za ovaj nezapovjedni blagdan, kao i za Veliku Gospu, rado hodočaste u marijanska svetišta. 

Tako su se i na okolnim prilaznim cestama k Međugorju mogli susresti hodočasnici koji su dolazili pješke Kraljici Mira u pohode. Svete mise su služene samo u župnoj crkvi u 7, 8, 11 sati, a večernji molitveno-liturgijski program započeo je u 17 sati molitvom krunice.

Cijeloga dana u Međugorju je bilo vrlo živo jer je u Međugorju trenutno veliki broj stranih hodočasnika. Ovi strani i domaći hodočasnici mogli su se vidjeti u molitvi na Podbrdu, Križevcu i prostorima oko župne crkve.

Večernju svetu misu predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za Župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli u koncelebraciji sa fra Ivanom Hrkaćem.

Mons. Cavalli je tumačeći u svojoj homiliji evanđeoski ulomak koji donosi rodoslovlje Isusa Krista kazao: ”Isus pripada ljudskoj obitelji, kao svi mi. Isus čini dio ljudske povijesti, poput svih nas. Isus, Sin Davidov, ima priču koja ide preko toliko predaka, kao svi mi. Ulomak Isusovih predaka je sinteza povijesti naroda izabranog od Boga, sinteza pozitivnih i negativnih strana toga naroda, u njegovim dobrim djelima i u njegovim grijesima, u njegovim uspjesima i neuspjesima. Povijest jednog naroda kao i drugih naroda. Isus, Sin Božji, prima ovu povijest na sebe, preuzima je, donosi je pred Boga i čisti je u potpunom daru sebe, na križu”, kazao je mons. Cavalli, naglašavajući kako nam ”evanđelje zatim predstavlja lik Josipa u prvom planu”.

”Josip daje ime Isusu: „ti ćeš mu nadjenuti ime Isus, jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih“. Josip mu daje zakonsko očinstvo, zakonitost obitelji. Josip mu prenosi Davidovu lozu, prema Svetom pismu”.

Na pitanje a gdje je Marija u današnjem evanđelju, mons. Cavalli je kazao: ”Marija se nalazi u posljednjim riječima Isusova rodoslovlja: „Jakovu se rodi Josip, muž Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist, Mesija“. Zaustavljamo se na priči o dugom popisu Isusovih predaka, Bog taj popis vidi u perspektivi. U tom dugom popisu imena zaustavljamo se na Abrahamu, Davidu, Salomonu… U tom popisu Bog je vidio Mariju, majku svoga Sina. U svojoj perspektivi, Bog je čekao Mariju i povjerio joj svoga Sina. Marija ga je primila u svoje tijelo, učinila da raste i pratila ga do križa; uvijek ga je slijedila, diskretno, s pažnjom i vjernošću’’ kazao je nadbiskup Cavalli ističući Marijine vrline: dostupnost, diskretnost, pozornost i vjernost te dodao kako je to bio ‘’Marijin odgovor na Božji dar, Isusa’’.

‘’Ovo je Marijin primjer za sve nas: Raspoloživost za Božji plan. Diskretnost u provedbi Božjeg plana za nas. Pozornost prema Bogu, kad nam govori. Vjernost u vršenju poslanja koje nam je Gospodin povjerio’’, zaključio je mons. Aldo Cavalli, svoju propovijed.

Iza svete mise slijedila je molitva pred križem koju je predmolio fra Antonio Primorac.