SVETKOVINA MALE GOSPE PROSLAVLJENA U MEĐUGORJU

Svetkovina Male Gospe uvijek je 8. rujna, zove se tako jer se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na tu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Ove godine, svetkovina rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa padala je u nedjelju. Zbog toga se liturgijsko obilježavanje prebacilo sa nedjelje na ponedjeljak, 9. rujna. Svete mise su u Međugorju u župnoj crkvu bile u 8, 11, i 18 sati.

Cijeloga dana u Međugorju je bilo vrlo živo. Mnogobrojni strani i domaći hodočasnici mogli su se vidjeti u molitvi na Podbrdu, Križevcu i prostorima oko župne crkve.

Svetu misu u 11 sati predslavio je fra Vjekoslav Miličević, a središnju svetu misu u 18 sati predslavio je apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser uz koncelebraciju župnika fra Marinka Šakote i brojnih stranih svećenika.

Pogledajte i našu fotogaleriju sa proslave blagdana Male Gospe:

Označeno u