Fra Anthony Stephen Burnside: Ostanimo vjerni našoj katoličkoj vjeri i papi

U srijedu 29. lipnja Crkva slavi veliku svetkovinu svetih Petra i Pavla. Već od najstarijih vremena Crkva je na isti dan slavila svetkovinu svetih Petra i Pavla koji su za Neronova progona položili u Rimu svoj život za Krista Isusa. Premda je među njima bila toliko razlika, ista ih je vjera u Sina Božjega spojila u jedno, te su razlike pretvorili u raznolikosti koje su postale bogatstvo cijele Crkve.

Večernju svetu misu u 19,00 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio je fra Anthony Stephen Burnside, župnik u Šuici. Nakon studija u Australiji i uspješno započete znanstvene i poslovne karijere, “vođen Božjom rukom”, stigao je u Međugorje i tu doživio ne samo obraćenje, nego je završio Bogosloviju u Zagrebu, a danas djeluje kao član Hercegovačke franjevačke provincije.

Fra Anthony se sjetio kako su zbog odanosti papi mnogi mučenici kroz povijest dali svoj život. Posebno se prisjetio primjera sv. Thomasa Morea koji nije htio priznati kralja Henrika za poglavara crkve u Engleskoj i svog je prijatelja Thomasa poslao u smrt. Podsjetio je na žalosnu posljedicu tog raskola, koja je prouzrokovala otpad mnogih katolika na protestantsku vjeru. Zatim je ispričao kako je on upravo ovdje u Međugorju osjetio veliku ljubav prema Crkvi i Papi i da su hrvatski kršćani uz sve razne poteškoće i tragedije kroz povijest, uvijek hrabro čuvali svoju katoličku vjeru i i ostali vjerni Kristovu nasljedniku Papi. Među najnovijim primjerima je kardinal bl. Alojzije Stepinac. Uz sve poteškoće u današnjoj BiH, hrvat katolik treba biti ponosan i optimističan jer ima svoju Crkvu, svog papu.

Iskustvo svetih Petra i Pavla nam pomaže shvatiti kako je moguće živjeti u multikulturalnoj sredini poput BiH i baš tamo svjedočiti svoju vjeru u Krista – pozvao je fra Anthony sve prisutne, da ne odustanu od svoje vjernosti Kristovu nasljedniku onako kako su današnji sveci hrabro položili svoj život za Krista.