Sadržaj s oznakom: Sveti Petar i Pavao

Četiri važna sveca imaju dva liturgijska blagdana tijekom godine, dok većina ima samo jedan. Tko su oni i zašto su toliko važni?

Objavljeno u Molitve | 29.6.2023.

Molitva svetom Petru i Pavlu

Bože, tvoj je Sin blaženom Petru udijelio ključeve kraljevstva nebeskog, a po svetom Pavlu proširio svoju Radosnu vijest širom svijeta, molim te, zaštiti narod svoj koji se pouzdaje u zagovor tvojih apostola svetog Petra i Pavla.

 Donosimo snažnu propovijed bl. Alojzija Stepinca na svetkovinu sv. Petra i Pavla održanu na današnji dan, 29. lipnja 1945.

U srijedu 29. lipnja Crkva slavi veliku svetkovinu svetih Petra i Pavla. Već od najstarijih vremena Crkva je na isti dan slavila svetkovinu svetih Petra i Pavla koji su za Neronova progona položili u Rimu svoj život za Krista Isusa. Premda je među njima bila toliko razlika, ista ih je vjera u Sina Božjega spojila u jedno, te su razlike pretvorili u raznolikosti koje su postale bogatstvo cijele Crkve.

Na sam kraj mjeseca, 29. lipnja smještena je svetkovina posvećena apostolskim prvacima, sv. Petru i sv. Pavlu.

Predvodeći misno slavlje na svetkovinu svetih Petra i Pavla, papa Franjo je u prigodnoj propovijedi istaknuo da zahvaljujući Gospodinovu pomazanju, svaki jaram ropstva biva uništen

Na današnju svetkovinu svetih Petra i Pavla, zaštitnikā Rima, papa Franjo je u podnevnom nagovoru podsjetio na ulogu prvoga pape u oblikovanju kršćanskoga identiteta

Objavljeno u Svetac dana | 29.6.2018.

Sveti Petar i Pavao

Sveti Petar jedan je od dvanaest apostola i prvi papa.

Danas na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, zaredio je šest svećenika, dosadašnjih đakona, od toga dvojica fratara iz Brotnja.