JASLICE U CENTRU MEĐUGORSKE CRKVE

Božić u Međugorju 2023. svakako će biti poseban iz više razloga. Najznačajniji je taj što su se jaslice vratile u centar crkvenog prostora, odmah ispred apside. A u centru ispred oltara smjestio se i centar jaslica: prikaz Svete obitelji. Razlozi za ovo pomicanje su višestruki.

Prvi: zadnjih godina jaslice su bile u lijevom kutu crkve, na prostoru za pjevače, kako bi se oslobodilo više prostora za svećenike i vjernike u glavnoj lađi crkve. To je bilo zbog toga što je već tradicionalno, za Božić znalo doći na hodočašće u Međugorje i do 4000 hodočasnika iz Ukrajine. Ove godine, po prvi puta, kako je ukrajinska crkva pomaknula i njihov Božić na datum katoličkog Božića, oni neće doći, pa će time konačno biti više mjesta u crkvi i za domaće vjernike.)

Drugi: Ove godine franjevačka obitelj slavi 800. obljetnicu od prvih živih jaslica koje je u Grecciu (Italia) postavio sv. Franjo. On je poželio uprizoriti jednostavnost i siromaštvo jaslica u kojima se Sin Božji odlučio roditi. Zbog te prigode, odobren je potpuni oprost u trajanju od 8. 12. 2023. – 2. 2. 2024. U dekretu stoji da potpuni oprost mogu dobiti oni koji u obliku hodočašća pohode franjevačku crkvu ili se zaustave neko vrijeme u razmatranju pred jaslicama koje su ondje uređene. A kako Međugorje pohode brojni hodočasnici (već su velike najave za doček Nove Godine), za vjerovati je i kako će mnogi od njih upravo pred ovim jaslicama izmoliti potrebne molitve za ovu milost oprosta.

Autor međugorskih jaslica je ponovno akademski kipar i prof. likovne kulture, TONI KOZARIĆ koji je uz pomoć časnih sestara i nekoliko volontera u višesatnom radu tokom utorka 19. prosinca, oblikovao ovogodišnji prizor jaslica. Za portal medjugorje-info.com Toni je objasnio kako je ovaj puta želio postaviti Novorođenoga Kralja u centar prikaza. To je istaknuo i samom postavom jaslica u središte oltara, ali i time što su svi likovi jaslica, i ljudi i životinje – koje je sv. Franjo posebno ljubio, okrenuti prema Novorođenčetu. „Kako se slavi 800. obljetnica od prvih Franjinih jaslica, želio sam da sve bude okrenuto prema malom djetetu Isusu. Ubacio sam u prikaz betlehemske jaslice i nekoliko prikaza naših, hercegovačkih suhozida – koji su karakteristični za ovo naše podneblje, kojima sam htio podcrtati kako se mali Isus rađa i ovdje kod nas. Čudo Božjeg života je i ovdje, a ne samo u dalekom Betlehemu i daleko u prošlosti. Naš novorođeni Bog je s nama ovdje i sada“ – zaključio je Toni.