LUTKARSKI IGROKAZ „DOKTOR OD ŽIVOTINJICA“ u Dječjem vrtiću Sv. Mala Terezija

U srijedu 30.5.2018. s početkom u 10,00 sati, djeca iz Dječjeg vrtića „Sv. Mala Terezija“ imala su jedinstvenu priliku pogledati prvu predstavu dječje scene Teatra GAVRAN iz Zagreba: lutkarski igrokaz “Doktor od životinjica”, čiji je autor Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu, poznati lektirni pisac za mlade, te hrvatski kandidat za Nagradu ANDERSEN za 2016. godinu, najznačajniju svjetsku nagradu za dječju književnost.

Teatar GAVRAN je nakon petnaest godina uspješnog djelovanja i igranja svojih predstava za odrasle u Zagrebu, te diljem Hrvatske i Europe, od sredine studenoga 2017. godine pokrenuo svoju dječju scenu. Redatelj i kreator lutaka za ovu predstavu je Jakov Gavran, magistar glume i lutkarstva, a uz njega lutke animiraju i diplomirani glumci-lutkari Luka Bjelica i Borna Galinović. Dramaturg na ovoj predstavi je Hrvoje Seršić, doktor lutkarstva i docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Prekrasna, vesela i dječja orginalna glazba i stihovi djelo je Hane Huljić.

Ova predstava dio je turneje po Hercegovini. Jučer su naime imali dvije predstave u Mostaru, danas su ovdje u Međugorju, a u petak će biti u Ljubuškom. Želja im je bila susresti najmanju dječicu i s ovog dijela „hrvatske zemlje“, te u njima preko predstave pokazati ljepotu kazališnog izričaja te brojne pozitivne moralne i pedagoške poruke. Svjesni su kako se kazališna kultura, ljubav prema kazalištu te pisanoj riječi treba u djecu usađivati od najranijih dana. Stoga su pred njima novi projekti: Zorana Vukić producentica dječje scene Teatra Gavran najavila je kako za slijedeću godinu planiraju napraviti još dvije nove predstave, jednu blagdansku i jednu tematsku.

Priča ovog igrokaza je jednostavna, nježna i zabavna, te primjerena djeci od 3 do 9 godina. Dječica su je vrlo pažljivo pratila jer dotiče suvremene probleme nekomunikacije, djece koja se više ne igraju zajedno, a niti sa kućnim ljubimcima jer vrijeme provode za kompjuterom i mobitelima, a isto tako i odrasli koji većinu vremena provode pasivno pred televizorima. U ordinaciji šarmantnog i šašavog veterinara na pregled dolaze mladi pas i mladi mačak zbog zdravstvenih problema i problema u uzajamnoj komunikaciji. Veterinar i njegov medicinski brat papagaj, pomoći će psu i mačku da savladaju svoje strahove od dolaska u ordinaciju, te će ih pri tome naučiti kako riješiti uzajamne sukobe i zadobiti istinsko prijateljstvo. Na kraju predstave su glumci, odnosno mačak i pas, pozvali djecu na tjelovježbu s njima.

Tako su u interaktivnoj i blago edukativnoj igri mali gledatelji mogli i sami naučiti ponešto o ponašanju u ordinaciji i savladavanju nepotrebnih strahova, te ispravnom odnosu prema prijateljima.