Marijanski zavjet za Domovinu stigao u Međugorje, „MOLI, RADI, GRADI“

U četvrtak 16.8.2018. oko 17 sati hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu stigli su u Međugorje, ispred crkve sv. Jakova. Jučer su prešli put od Širokog Brijega, Mostara pa preko Pologa.

Njih tridesetak, što najmlađih, što mladih, što seniora, stiglo je umorno ali ponosno. Kao ovaj hercegovački kamen koji stoji i kuca i dok ga kiša lije i dok ga vjetar bije. Prvo su se poklonili i pomolili pred Gospinim kipom u Crkvi. Malo su se odmorili, a zatim će prisustvovati večernjem molitvenom programu i svetoj misi kako je već običaj na hodočašću. Sutra nastavljaju svoj put prema Metkoviću, odnosno Dubrovniku gdje Marijanski zavjet završava 22. kolovoza.

Podsjetimo kako je Marijanski zavjet za Domovinu započeo je 2015. godine kada je ruta išla od Gunje preko Vukovara, Aljmaša, Vinkovaca… sve do Dubrovnika kroz dužinu od cca 1500 km.

2016. g. ruta je krenula iz Osijeka preko Aljmaša, Vukovara, Đakova.. Proširena je na nove gradove te su u nju uključeni i Slavonski Brod, Ludbreg, Varaždin, Zadar, Šibenik, te Mostar i Široki Brijeg u BiH. Tako je definirana glavna ruta Marijanskog zavjeta koja je povećana na više od 1700 km.

2017. godine već definiranoj glavnoj ruti hodočašća dodane su i 2 nove priključne rute:

Gunja – Vukovar – 3 dana dužine 82 km

Pakrac – Udbina – 14 dana dužine 311 km

Ovogodišnje, Četvrto zavjetno hodočašće ‘Marijanski zavjet za Domovinu’ započelo je 9. lipnja (misnim slavljem u 9,00 sati u konkatedrali u Osijeku), otkuda se prva skupina hodočasnika uputila u Aljmaš iz kojega kreće glavna ruta, a završava u Dubrovniku 22. kolovoza.

Hodočanici će u 75 dana prehodati ukupno više od 1.700 kilometara (računajući uz glavnu i priključne rute), u molitvi našoj zagovornici Majci Božjoj – za hrvatski narod i Domovinu. Pri tomu će posjetiti sva marijanska svetišta i svakodnevno pohoditi svete Mise u mjestima u kojima se zateknu.

Ono što naročito raduje, jeste činjenica da je hodočasnika, a pogotovu mladih, iz godine u godinu sve više, a rute se šire, tako da jedna od njih ove 2018. godine kreće iz Italije i vodi preko Slovenije do Istre. Time hrvatski ‘Marijanski zavjet za Domovinu’ prerasta granice naše Hrvatske i dobiva međunarodni karakter.

„U ovom vremenu kad se grubo narušavaju temeljne vrijednosti naše vjere i univerzalne vrednota Čovjeka i Života, duhovna okrjepa i moralna obnova sve su nam potrebitiji. Mijenjajući svoje srce, mijenjamo svijet u kojem živimo i vraćamo se korjenima naše žive vjere – Kristove vjere bez koje nam nema opstanka. Zato se i zavjetujemo svojoj Djevici Mariji, Majci Spasiteljevoj, da nam kao naša zagovornica na nebu pomogne u tom naumu i osnaži nas kako bi istrajali.“ – istaknuli su ANĐELKO ĐEREK u ime Bratovštine ‘Marijanskog zavjeta za Domovinu’ (koju su osnovali branitelji 2015. godine) i koji su organizator hodočašća te pater TOMISLAV RUKAVINA kapelan župe Srca Isusova na početku ovogodišnje rute.

Zato odazovimo se, osnažimo svoju vjeru, pomolimo se Majci Božjoj, HODAJMO I MOLIMO ZA DOMOVINU!

ZADNJA RUTA:

18 tjedan: 18.8.-22.8. 2017.

Ukupno: 102,8 kilometar

Ruta: Metković-Neum-Slano-Orašac-Rožat-Dubrovnik