Marijanski zavjet za domovinu u Međugorju

U četvrtak, 19. kolovoza, u ranim popodnevnim satima u Međugorje je stigla grupa od tridesetak hodočasnika Marijanskog zavjeta za domovinu.

Oni su dio hercegovačke rute koja je krenula 16. kolovoza iz Posušja kroz Posuški Gradac, Kočerin, Polog, Široki Brijeg i Mostar. Iz Mostara su za Međugorje krenuli u četvrtak, 19. kolovoza u 7,00 sati ispred crkve sv. Petra i Pavla.

Nakon što su stigli u Međugorje, prvo su se osvježili ispred crkve sv. Jakova, a nakon toga su svi zajedno ušli u crkvu gdje su se pomolili i izrekli svoje želje i molitve. Sudjelovati će u večernjem molitvenom programu i u Međugorju će prenoćiti. U petak 20. kolovoza u 7,00 sati ispred crkve sv. Jakova kreće ruta prema Metkoviću.

Misionar Krvi Kristove p. Stjepan Ivan Horvat ovako je pojasnio čemu ovo hodočašće i čemu sva ova žrtva, trud i odricanja: „Pa evo na ovaj način mi sve ovo prikazujemo za našu Domovinu, prije svega za duhovnu obnovu naše Domovine jer smatram da je to najvažnija obnova, jer kad se narod obnovi duhovno, onda to povlači za sobom i sve druge vrste obnova.

Na ovom hodočašću Marijanskog zavjeta za domovinu prikazujemo svoje nakane Bogu po zagovoru BDM. Često na ovom putu razmišljamo kako je za sve nas Isus prolio svoju krv, ali ne smijemo zaboraviti da je on sve to učinio za mene osobno: za mene je došao na ovaj svijet, za mene je pristao biti uhvaćen, bičevan, okrunjen, razapet… i za mene je uskrsnuo. I to je učinio iako zna sve o meni, i sve moje slabosti, mane, greške… no unatoč svemu tome On me ljubio i tu žrtvu za mene učinio. To onda potiče i nas i mi tako činimo za druge ljude, pa i za one koji to možda nisu ni zaslužili, ili možda ni ne znaju da mi to radimo… Eto zato Marijanski zavjet za Domovinu organizira molitve, klanjanja, pa i ovo hodočašće za Domovinu – za ljude koje mi ne poznajemo zapravo, ali činimo to za njih, za druge, jer nas je tako Isus poučio: Isus je ljubio i umro za svakog čovjeka i pozvao je i mene i tebe da činiš tako!!!