MEĐUGORJE: DIO SVJETSKOG DUHOVNOG PROJEKTA MOLITVE ZA MIR

Oni koji dolaze na večernje KLANJANJE u župnu Crkvu u Međugorju, sigurno su zapazili prekrasnu pokaznicu koja je u Gospinom obliku u kombinaciji obojanog stakla i metala.

Malo tko zna da je ova pokaznica dar međugorskoj župi od strane jedne organizacije koja se zove „COMUNITA REGINA DELLA PACE.“ (više o njoj doznajte OVDJE)

To je organizacija koja je osnovana 2008. godine s nakanom ispunjavanja duhovnog testamenta sv. Ivana Pavla II. koji je u svom nauku neprestano ukazivao na važnost molitve klanjanja pred Presvetim sakramentom kao sredstva za postizanje mira u svijetu. Oni imaju tzv. PROJEKT SVJETSKIH CENTARA MOLITVE ZA MIR – duhovnog projekta koji se sastoji od slijedećeg, naime, ova organizacija odlučila je izabrati ili sagraditi 12 mjesta na svijetu (u čast 12 zvijezda iz Marijine krune), gdje će se neprestano klanjati pred Presvetim sakramentom. Postoji već sedam mjesta, sedam KAPELA NEPRESTANOG KLANJANJA PRESVETOM SAKRAMENTU, koje predstavljaju za sada sedam zvijezda Marijine krune. To su:

1. Jeruzalem

2. Međugorje (organizacija je darovala pokaznicu, također djelo Mariusza Drapikowskog, ali kapelica još nije izgrađena)

3 Betlehem.

4. Oziornoje u Kazahstanu

5. Kibeho u Ruandi

6. Yamoussoukroa u Obali Bjelokosti

7. Namyang u Južnoj Koreji

I sada će se otvoriti i 8. kapelica u Niepokalanowu u Poljskoj – koja će biti otvorena za par tjedana.

Podsjetimo:

NIEPOKALANOW je „Grad Bezgrešne“ – svetište koje je 1927. osnovao sv. Maksimilijan Kolbe u poljskom seocetu Paprotni , 40 km od Varšave. To je mjesto prve duhovne tvrđave Vojske Gospe Bezgrešne. Vojska Bezgrešne je vrsta družbe koju je sv. Maksimilijan utemeljio nekoliko godina ranije u Rimu i koja je bila posvećena, a djeluje i danas u borbi protiv krivovjerja te obraćenju grešnika, posebice masona.

SVETOHRANIŠTE u NOVOIZGRAĐENOJ KAPELI POKRAJ SAMOSTANA: rad je umjetnika MARIUSZA DRAPIKOWSKOG koji ima studio koji se bavi uređenjem sakralnih prostora. Čovjek od vjere koji zna prikazati misterij i ljepotu nadnaravnog.
Opis svetohraništa: Srebrni kip Marije Bezgrešne u prirodnoj veličini koja pruža ruke u poznatoj kretnji otvorenosti i molitve. Presveti sakrament je smješten na mjestu njezina srca (hostija promjera 20 cm). Kip je okružen srebrnim ljiljanima, simbolima Marijine čistoće. Osvijetljena izvorom svijetlosti s donje stražnje strane sa snopom svjetlosti koji će isticati hostiju u sredini kipa. Oko kipa su raspoređeni slojevi kristalnog stakla koji svojim odbljescima pokušavaju dočarati onu istu svjetlost kojom je Marija bila osvijetljena tijekom svojih ukazanja. Oko kipa su 12 izbrušenih kamenja, simboli dvanaest zvijezda iz Ivanova Otkrivenja.

svetohraniste-niepokalanow.jpg

Međugorje i poruke koje pozivaju na molitvu za mir i klanjanje

Poznavatelji Gospinih poruka znaju da je upravo glavna poruka Međugorja MIR, MIR, MIR – koji treba zavladati između ljudi i između čovjeka i Boga. I baš ovdje Gospa puno puta poziva na taj mir, mir koji nije neko apstraktno stanje, nirvana, energija – nego konkretno pokajanje i pomirenje s Bogom i čovjekom. Nedokučivo bez sakramenta ispovijedi!

Također, Gospa je puno puta pozivala na molitvu klanjanja pred Presvetim, ohrabrujući vjernike da je svaki put kad se klanjamo njezinom Sinu u hostiji i ona tu prisutna. Upravo je zato fra Slavko Barbarić uveo molitvu klanjanja u večernji molitveni program. A danas je upravo KLANJANJE pred Presvetim jedno od zaštitnih znakova međugorske duhovnosti.

Stoga je lijepo vidjeti kako Gospa u svakom vremenu i mjestu jednako poziva svoje vjernike, svoju vojsku na jedinstvenu zadaću molitve za mir preko molitve klanjanja njezinom Sinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu! Na nama je da joj se odazovemo molitvom!

Kako prekrasno izgleda svetohranište u kapelici u Niepokalanowu, pogledajte na ovoj snimci netom dovršene kapele koja još nije službeno otvorena: 

Bitno.net/medjugorje-info.com