Međugorje svečano proslavilo svog zaštitnika, sv. Jakova apostola

Međugorska župa se kao i prošlih godina, molitvenom devetnicom pripremala za proslavu svog zaštitnika sv. Jakova apostola.

Kroz devet dana, počevši od 16. srpnja, molitvu krunice prije večernje svete mise predmolili su župljani iz različitih zaselaka i organizacija koje djeluju u župi, a predslavitelji večernjih svetih misa (fra Nikola Rosančić, fra Lovro Šimić, fra Zvonimir Pavičić, fra Mate Logara, fra Anthony Burnside, fra Antonio Šakota, fra Mladen Vukšić, fra Mladen Rozić i fra Jure Barišić) u svojim propovijedima svaku večer imali su prave male kateheze za vjernike i hodočasnike koji su svaki dan bivali sve brojniji. Ukazala su se i neka „stara i poznata“ lica koja već dugo, zbog pandemije nismo mogli vidjeti u Međugorju.

Od hodočasnika, najbrojniji su bili Ukrajinci. Naime apostolski upravitelj Grkokatoličke biskupije Mukačeva na zapadu Ukrajine, biskup Nil Lushchak je sa 13 autobusa hodočasnika, više dana u Međugorju imao duhovnu obnovu za vjernike svoje biskupije. Tu su zatim brojni poljski hodočasnici, pa španjolski, slovački, rumunjski, a polako pristižu i Austrijanci, Talijani te Argentinci. Kao podsjetnik na skoro nadolazeći Mladifest, na vanjskom oltaru crkve, zaviorila se i korejska zastava.

Da je ova župa stvarno na poseban način izabrana od Boga, kako to i Gospa u svojim porukama naglašava (Ja sam ovu župu na poseban način izabrala i želim je voditi. I želim da svi budu moji!), potvrđuje i izabranje sv. Jakova za njezinog zaštitnika davne 1892. godine kada se još ništa nije moglo pretpostaviti o tome da će ova župa postati „Župa cijeloga svijeta“. Jer sv. Jakov, osim što je zaštitnik hodočasnika, također je, prema legendi i prvi imao ukazanje Blažene Djevice Marije koja ga je ohrabrila i utješila, kad mu je bilo posebno teško u misiji pokrštavanja španjolskog naroda. Tako je već samo imenovanje sv. Jakova zaštitnikom župe, proročki navijestilo da će Međugorje postati hodočasničko mjesto Gospinih ukazanja.

Proslava svetkovine

Svete mise u župnoj crkvi slavljene su u 8,00 i 19,00. sati. Jutarnju svetu misu na vanjskom oltaru predslavio je fra Karlo Lovrić uz brojne župljane i hodočasnike.

Središnja proslava započela je procesijom s kipom sv. Jakova koja je pošla iz crkve u 10,45 sati. Ovu tradiciju uveo je župnik fra Bernardin Smoljan i evo živi sve do danas. Ove su godine kip nosili djelatnici Župnog ureda. U procesiji su sudjelovali župljani, vjernici iz okolnih župa i hodočasnici, a župni zbor pod ravnanjem s. Irene Azinović pjevao je Gospine litanije, a zatim je animirao i cijelo misno slavlje.

Svečana sveta misa započela je u 11,00 sati u Gaju, a predslavio ju je karmelićanin o. Đani Kordić, sin ove župe, koji je 2007. godine u rodnim Šurmancima predslavio svoju mladu misu. Koncelebrirali su fra Marinko Šakota, međugorski župnik i don Filip Pavlović, također rodom iz ove župe, iz Bijakovića.

Svake godine slaveći misu u Gaju imamo pjev cvrčaka, kao da nam žele poručiti da je i Bog uvijek stvaran i prisutan, uvijek s nama, baš kao i oni – kazao je o. Đani, te u svojoj propovijedi nastavio s pričom o malom žutom mravu koji je odlučio ići u Jeruzalem. Njegova okolina, cijelo životinjsko carstvo je tu odluku burno komentiralo (baš kao i kad se i netko od nas radikalno odluči živjeti Evanđelje, uvijek netko drugi ima komentirati), o tome zna li on koliko je put dugačak, neizvjestan, on nije građen za put i da bi mogao i umrijeti prije nego stigne tamo. Mrav je kazao da je sve to istina, i da je istina da može umrijeti na tom putu, ali barem će umrijeti na PRAVOM putu – zaključio je mali žuti mrav. Tako nas i sv. Jakov uči svojim životom i primjerom kako trebamo odabrati pravi put, put Isusa Krista!