Sadržaj s oznakom: Sveti Jakov

Jeste li znali da je prvo ukazanje Blažene Djevice Marije bilo zapravo slučaj bilokacije? To se zbilo za vrijeme kad je Blažena Djevica još uvijek bila na zemlji, prije njezina uznesenja na nebo 40. godine

U srijedu 25. srpnja 2023. župa Međugorje proslavila je blagdan svoga zaštitnika sv. Jakova apostola. Sveti Jakov zaštitnik je i hodočasnika, a Međugorje je jedina župa koja je stavljena pod zaštitu ovoga sveca 1892. godine kada je župa osnovana.

Jakov stariji, apostol Kristov, mučenik iz vjernosti Kristu i evanđelju, kanonski svetac, narodni svetac, nebeski je zaštitnik Španjolske, zaštitnik reda nazvanog po njemu te zaštitnik hodočasnika, ljekarnika, ratnika i vitezova, jabuka i ostalih poljskih plodova. Jakov je bio sin Jakova Zebedeja i Salome Galilejske, a rođeni brat Ivana apostola i evanđelista.

Nekadašnja župa Brotnjo (Broćno) sve do 1760. godine obuhvaćala je puno šire područje; od Gabele do kruševskih sela, sve do Grljevića. 1760. godine tadašnji biskup fra Grgo Ilijić Varešanin podijelio je župu na dva dijela: Brotnjo i Ljubuški-Veljaci.

10 stvari koje možemo naučiti od svetog Jakova

Hodočašće u Santiago de Compostelu – Put Svetog Jakova

Objavljeno u Molitve | 25.7.2023.

Molitva svetom Jakovu

Sine groma, kako te Isus od milja nazvao,
molimo te, pohitaj nas blagosloviti.
Tebi se apostolu Kristov utječemo u
svojim boljkama…

U utorak 25. Srpnja 2023. je SVETKOVINA SV. JAKOVA APOSTOLA – ZAŠTITNIKA ŽUPE MEĐUGORJE.

Župna crkva u Međugorju posvećena je sv. Jakovu apostolu, starijem.

Mjesec srpanj u Međugorju 1. 7. 2023. otvorio se prvom subotom u mjesecu, danom u kojem se slavi Prečisto, Bezgrešno srce Marijino. Tako je na neki način ovaj mjesec posvećen Krvi Kristovoj, opet započeo s Marijom.

Za proslavu sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, župa se pripravljala molitvom devetnice pa su krunicu svakoga dana predmolili međugorski župljani.

U Međugorju je u tijeku župna devetnica zaštitniku župe, sv. Jakovu koja se posebno obilježava večernjim molitvenim programom. Unatoč ljetnim vrućinama, podosta je živo.

Međugorska župa se kao i prošlih godina, molitvenom devetnicom pripremala za proslavu svog zaštitnika sv. Jakova apostola.

U subotu 24. srpnja, devetoga dana Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje, molitvu krunice na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova sa volonterima iz humanitarne udruge „Marijine ruke“ predmolio je…

U petak 23. srpnja, na spomendan sv. Brigite, zaštitnice Europe, bio je osmi dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

Mogli bi reći da se Međugorje polako „puni“.

Stranica 1 od 2