Proslavljena svetkovina sv. Jakova, patrona župe medjugorje-info.com

Proslavljena svetkovina sv. Jakova, patrona župe

Za proslavu sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje, župa se pripravljala molitvom devetnice pa su krunicu svakoga dana predmolili međugorski župljani.

U ponedjeljak 25. srpnja 2022., svetkovina sv. Jakova Starijeg, zaštitnika župe Međugorje započela je ranim jutarnjim svetim misama u župnoj crkvi u 7 i 8 sati. Uz iznimno visoke temperature koje su u 8 sati već iznosile 30 stupnjeva celzijusa, svetu misu u 8 sati predslavio je fra Karlo Lovrić koji je u svojoj propovijedi uglavnom govorio o životu sv. Jakova, ali i o tome kako je i Španjolska, u kojoj se nalazi svečev grob u mjestu Santiago di Compostela, također poput naše zemlje propatila progone i mučeništvo u ime onih koji su se navodno borili za 'bratstvo, jedinstvo i slobodu'.

SVETA MISA U GAJU

Središnja proslava - svečana sveta misa koja se već tradicionalno slavi u Gaju, započela je procesijom s kipom sv. Jakova koja je pošla iz crkve u 10:45 sati. Ove su godine kip nosili djelatnici župnog ureda.

Sveta misa je započela u 11 sati, a predslavio ju je međugorski župnik u odlasku, fra Marinko Šakota uz koncelebraciju fra Mire Šege, vikara provincije i don Đuru Bendera, Broćanskog dekana te tridesetak svećenika iz župe, okolnih župa, stranih svećenika, uz prisutnost mons. Alda Cavallia, apostolskog vizitatora za župu Međugorje.

Svečanim pjevanjem misnu žrtvu je uzveličao veliki zbor „Kraljica Mira“ pod ravnanjem s. Irene Azinović.

Evanđelje je čitao fra Zvonimir Pavičić, novi međugorski župnik.

Jednostavnu, a duboku propovijed okupljenim hodočasnicima uputio je fra Marinko kazavši:

„Ove godine mi smo svim seminarima dali moto: Učite od mene i naći ćete mir! Učiti od Isusa! Što to znači? Učiti znači upoznavati! Mi možemo učiti sve ono što se dogodilo u Isusovom životu i to je važno. Ali ipak, još važnije od toga je upoznavati Isusovo srce! Jer On kaže – učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca. To je najvažnije!

Da bismo upoznali Isusovo srce, potrebno je imati otvoreno srce. A otvoreno srce je ono srce koje je spremno primiti nešto neočekivano, nešto novo.

Sv. Jakov apostol, evo čuli smo iz evanđelja – kako nisu upoznali Isusa. Traže da sjede s desna i s slijeva. Isus govori o služenju, a oni traže povlaštena mjesta. Traže da grom spali mjesto koje nije željelo Isusa primiti. Nisu upoznali Isusovo milosrđe. Trebat će još puno vremena, da Duh Sveti siđe na njega, pa da ga sv. Jakov upozna.

A mi smo pozvani upoznavati Isusovo srce. A za to je potrebno da se sretnemo s PARADOKSOM – s nečim gotovo nemogućim – to će trebati sv. Jakovu i trebati nama. A što je paradoks?

LJUBITE, ljubite i neprijatelje.

PRAŠTAJTE i onda kad vas povrijede. I to je paradoks.

VJERUJTE – i to je paradoks vjerovati u Boga kojeg ne vidimo.

PRIHVATITI KRIŽ – i u tome je paradoks.

Upravo u tom neočekivanom krije se BISER! I trebamo paziti da ga posebno mi župljani ne zaboravimo ili ne primijetimo.

Zato nas ovdje u Međugorju Gospa poziva da molimo srcem. Ne samo da molimo, jer u molitvi možemo ostati na površini. Ona nas poziva da molimo srcem, kako bi srcem upoznali SRCE: Isusove razloge, Isusovu ljubav! Sve je to paradoksalno: poziv na molitvu, post, ispovijed, svetu misu… Srce ima svoje razloge koje razum ne poznaje!

„Za Međugorje postoji samo jedna opasnost, a ta je da ga se prođe mimo njega, a da ga se ne primijeti!“ – kaže Hans Urs von Balthasar, njemački teolog.

Međugorje je paradoks. To je nešto neočekivano. Nikad ne bismo mi to izabrali, ali Bog gleda drugačije, Gospa gleda drugačije. Upravo se tim osobama Gospa ukazala, koje mi možda ne bi izabrali – i to je paradoks. U mjestu koje nije imalo izlazne ceste, u kojem je sve završavalo – Gospa izabire doći i davati poruku za cijeli svijet – i to je paradoks.

Pozvani smo svi danas biti izazov i biti paradoks – moliti, ljubiti, praštati, prihvaćati križ, vjerovati.

Sv. Jakov apostol je jedan od Isusovih učenika kojem je trebalo vremena da upoznaju Isusa – paradoks u Isusovom Križu – i zato nas danas sv. Jakov poziva da upoznamo taj paradoks: Isusovo srce, Isusovu ljubav. Amen!“

Na kraju svete mise, fra Marinko Šakota je izrekao zahvale svim župljanima i hodočasnicima i svima onima koji su pomagali oko organiziranja ove liturgije. Posebno se zahvalio i mons. Aldu na svemu što čini za Međugorje i fra Miri Šegi za sve što čini na svojoj novoj poziciji vikara provincije.

Zatim je kazao: „Danas je poseban dan za našu župu kada slavimo sv. Jakova koji je od 1892. godine kada je naša župa osnovana, proglašen njezinim zaštitnikom i uzorom. Ova svetkovina prigoda je svima nama posvjestiti sebi tko smo i na što smo pozvani. Braćo i sestre da si posvjestimo da smo izdržali teža vremena i teže izazove i da je moguće s Gospom i Božjom pomoću i sada ove sadašnje izdržati.“

Uz podsjećanje na sinoćnje otkrivanje spomenika pobijenim franjevcima, fra Marinko je najavio također i skorašnje dovršenje novog molitvenog mjesta: „KAPELICE ŽIVOTA“ koje će biti mjesto trajnog klanjanja u Međugorju.

Pozvao je župljane da ne budu ravnodušni i nezahvalni prema biserima koje im je Gospa dala, te je s kritikom prozvao mali broj župljana koji su prisustvovali ovoj svetoj misi.

I na kraju se obratio novom župniku fra Zvonimiru Pavičiću zaželjevši mu Božji i Gospin blagoslov u novoj službi međugorskog župnika.

VEČERNJI MOLITVENI PROGRAM

Večernji molitveni program započeti će redovito molitvom krunice na vanjskom oltaru u 18 sati i nastavio se svetom misom u 19 sati.

Kako je ovaj dan ujedno i 25. u mjesecu, od 22 sata je redovito euharistijsko klanjanje, nakon čega će Presveto biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.