MOLITI, VOLITI, SLUŽITI...

Protekli su vikend volonteri crkve sv. Filipa Nerija iz Splita organizirali hodočašće u Međugorje za svoje prijatelje s poteškoćama i njihove obitelji. 

Velika grupa, 220 osoba svih uzrasta i raznih oblika invalidnosti, predvođena duhovnikom don Josipom Mužićem, provela je subotu i nedjelju u molitvi i služenju.

Kako se zbog programa Duhovskog bdijenja u crkvi sv. Filipa Nerija nisu mogli pridružiti ovogodišnjem Međunarodnom hodočašću za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, svoj dolazak u Međugorje odgodili su za lipanj. Osim Splićana, Solinjana, Kaštelana, Trogirana, Sinjana, Triljana i Imoćana, u hodočašću su uobičajeno sudjelovale i grupe s Brača i Korčule.

Hodočasnici su u Međugorje došli na trenutak predahnuti od svakodnevice ispunjene brigama i duhovno se osnažiti molitvom i zajedništvom. Križni su put molili hodajući prelijepim Vrtom sv. Franje, nakon čega su u amfiteatru poslušali svjedočenje momaka iz zajednice Milosrdni otac. Njihove dojmljive životne ispovijedi potakle su na brojna pitanja, a najviše su ih postavljale osobe s intelektualnim poteškoćama, posebno osjećajne i osjetljive za trpljenje drugih. Nakon mnoštva mudrih savjeta momcima kako se vratiti na pravi put i na njemu ostati, obećale su im moliti za njih i njihove obitelji.

Muški volonteri, ojačani braćom iz splitskog ogranka Marijinih ratnika (koji svake prve subote u mjesecu mole na Peristilu), te lokalnim momcima iz Cenacola i Međugorja, u subotu popodne i nedjelju ujutro ponijeli su na Podbrdo 31 nepokretnu ili teže pokretnu osobu. Iskustvo nošenja, bez obzira sjedi li osoba na nosilima, razapeta u svom tijelu poput Isusa, ili sudjeluje u nošenju drugog, svakako je najjači doživljaj koji će sudionici ponijeti iz Međugorja. Pogotovo što su nosači ove godine uspon završavali pod križem, gdje su nosila dizali visoko u zrak kako bi osoba u njima mogla zagrliti i izljubiti razapetog Isusa.

Hodočašće, koje volonteri crkve sv. Filipa Nerija organiziraju 13. put, tradicionalno završava u dvorcu, kod Patricka i Nancy. Najtoplijim mogućim dočekom ovo dvoje domaćina uvijek žele naglasiti kako su osobe s poteškoćama najdragocjenije Božje blago te su zato i najdraži gosti dvorca.

Video o služenju, zajedništvu i ljubavi prema Kristu koja se potvrđuje u ljubavi prema braći, možete pogledati na priloženom linku. Autor je Darko Pejković.

Magda Kaliterna