Mons. Aldo Cavalli: Međugorje je mjesto milosti

Prvi dan 14. Mariološko-marijanskog internacionalnog kongresa koji se odvija u Međugorju od 7. – 9. listopada na temu “Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji” završio je večernjim molitvenim programom na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova.

Na blagdan Gospe od krunice, i s mnoštvom vjernika koji su ispunili sve klupe vanjskog oltara, molitvu krunice u 17,00 sati predmolio je fra Karlo Lovrić, a svetu misu u 18,00 sati predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli u koncelebraciji sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića te još 65 svećenika.

U svojoj propovijedi mons. Aldo je istaknuo ono što je nekako bio i zaključak prvoga dana mariološkog kongresa, a to je da je Međugorje neupitno mjesto MILOSTI koja se ne može zanijekati. Ono danas postoji u svijetu i neovisno o tome jesu li Gospina ukazanja autentična ili nisu, MILOST koja postoji u Međugorju, MILOST koja dotiče i preobraća milijune ljudi, budi posvećene pozive, donosi svijetlo, ozdravlja i liječi duše – ne može se poreći. I to je prva i početna točka položaja Međugorja u polju nove evangelizacije: ono jednostavno postoji, tu je i djeluje!

Zato je mons. Aldo kazao: ”Ovdje u Međugorju, žívimo u mjestu koje je bilo jednostavno i neznatno: Bog je, po milosti, izabrao ovo mjesto kako bi dao Svoju milost onome koji dođe odgovarajući vjerom na Gospodinov poziv. Ovdje u Međugorju, u íme Gospodnje, slavi se liturgija koja se slavi u svakoj župi: Euharístija, ispovijed, Euharistijsko klanjanje, krunica. Još se, moleći, posjećuju i Podbrdo i brdo Križevac. Sve se slavi s jednostavnošću i kvalitetom: po milosti nas Bog ovdje istinski susreće i mi Ga susrećemo – i obraćamo se. Žíveći i noseći ovu Božju milost u nama, mi dajemo svoj doprinos novoj evangelizaciji”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Na kraju propovijedi mons. Cavalli izrazio je i dobrodošlicu Međunarodnoj pontifikalnoj mariološkoj akademiji zahvalivši im se što su ”odabrali ovo mjesto mílosti kako bi slavili četrnaesti internacionalni mariološki kongres” te izrekao molitvu: ”Bog Otac, ízvor ljubavi, blagoslovio ovaj Kongres; Gospodin Isus, izvor mílosti, učinio ga žívim i važnim; Duh Sveti svojim darovima učínio ga kreativnim i djelotvornim. U svemu, pratila nas Djevica Marija, kao što je čínila s Isusom i apostolima”.

Na kraju svete mise okupljenima se obratio i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić koji je kazao: „Sve sudionike 14. Mariološko-marijanskog internacionalnog kongresa iskreno pozdravljam, a posebno braću svećenike koji su koncelebrirali u ovoj svetoj misi na čelu sa biskupom mons. Vladom Košićem. Isto tako zahvaljujem našem nadbiskupu mons. Aldu Cavalliu što je predslavio ovo euharistijsko slavlje!“

U subotu 8. listopada mariološki kongres se nastavlja s novim predavanjima i diskusijama. Program se odvija u žutoj dvorani Ivana Pavla II. od 9,00 do 13,00 sati te popodne od 15.30 do 16.30 sati i ulaz je slobodan. Večernju svetu misu predslaviti će mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.