Na području Međugorja i Bijakovića trenutno boravi 151 osoba izbjegla iz Ukrajine

Dio izbjeglica iz Ukrajine napuštajući svoje domove pred ratnim strahotama mir i sigurnost pronašao je u Međugorju i Bijakovićima. U svjetski poznatom hodočasničkom odredištu toplo su primljeni, a u pružanju potrebne pomoći svakodnevno je aktivan Crveni križ općine Čitluk.

– Na području mjesnih zajednica Međugorje i Bijakovići trenutno boravi 151 osoba izbjegla iz Ukrajine. Broj osoba koje su mir i sigurnost pronašle na području naše općine točno evidentiramo kroz naš svakodnevni rad, a do sada smo također zabilježili kako su 44 osobe izbjegle iz Ukrajine otputovale u Ukrajinu, Poljsku, Hrvatsku i druge zemlje Europske unije nakon boravka na području spomenutih mjesnih zajednica.

U nadaleko poznatom hodočasničkom odredištu izbjeglice iz Ukrajine, uglavnom žene i djecu, nitko ne „progoni“, nego postoji humanitarno razumijevanje dok očekujemo da se pitanje vezano za trajanje boravka i status izbjeglica na području BiH riješi na višim razinama vlasti nadležnim za ova pitanja.

Molimo sve za razumijevanje i uvažavanje podataka koje je Crveni križ općine Čitluk zabilježio na terenu pružajući, uz pomoć humanitarni udruga, skrb izbjeglicama u njihovim materijalnim, psiho-socijalnim i ostalim potrebama, kao i u skrbi o zdravstvenom stanju uz podršku od strane Doma zdravlja Čitluk i SKB Mostar – izjavio je Andrija Stojić, tajnik Crvenog križa općine Čitluk.

Također, Stojić je kazao kako je najavljen dolazak novih izbjeglica iz Ukrajine na područje župe Međugorje, za koje će kao i za sve koji su došli do sada u suradnji s vlasnicima smještajnih kapaciteta biti osiguran smještaj, a nakon toga i pružanje potrebne pomoći u skladu s načelima i djelovanjem Crvenog križa. citluk.ba