Novi apostolski vizitator očekuje se prije Božića

Povodom imenovanja novog apostolskog vizitatora za župu Međugorje, mons. Alde Cavallia, sadašnjeg nuncija u Nizozemskoj, za Novu Tv, župnik župe Međugorje, fra Marinko Šakota izjavio je kako su svi župljani i vjernici s radošću prihvatili ovu vijest kojom i Vatikan pokazuju važnost Međugorja. Također je kazao kako se nada da će novi vizitator stići u Međugorje prije Božića.

Ostavština mons. Henryka Hosera je velika, rekao je fra Marinko. "Nadbiskup Cavalli nastavit će njegovo djelo, kao i nazočnost Svetog Oca u Međugorju, preko njega. "

Podsjetio je kako je mons. Hoser planirao izvoditi građevinske radove. "Postoji potreba za hodočasnike da se naprave objekti kao što je kapelica klanjanja, prostori za svete mise na stranim jezicima. Sve je to već pripremljeno i mi se nadamo kao će mons. Cavalli to realizirati.“

Na pitanje „Kada se može očekivati priznanje Međugorja?“ fra Marinko je odgovorio "Međugorje je na neki način priznato. Papa Franjo je odobrio hodočašća, službeno se mogu organizirati. To je najvažnije od svega. Vatikan prati događanja u Međugorju, što se tiče ukazanja i svega. Dakle, to se prati. Možemo reći da je ono što je bitno u Međugorje priznato - to je pastoral", objasnio je.

U nastavku donosimo neke karakteristike novog apostolskog vizitatora koje su se mogle iščitati iz intervjua koje je davao na svojim dužnostima:

EVO TKO JE NOVI APOSTOLSKI VIZITATOR U MEĐUGORJU, Mons. ALDO CAVALLI?

VJERUJE U VRAGA, U TRADICIONALNU OBITELJ I U OPASNOSTI TEHNOLOGIJE

Životopis mons. ALDE Cavallia, novog apostolskog vizitatora u župi Međugorje (BiH) uistinu zaslužuje poštovanje. Analizirajući neke njegove izjave, uspjeli smo uhvatiti neke karakteristike novog apostolskog vizitatora.

Kao prvo, on je jedan (od rijetkih?) biskupa koji vjeruje u postojanje đavla. Ova karakteristika nije baš nešto što bi trebali zanemariti.

Evo što je o tome rekao u jednom razgovoru čija je tema bila 'ISKUŠENJA': “Iskušenja nisu jednaka za sve i očituju se s prisutnošću đavla, već od stvaranja. Impresivno je kako to strašno biće dopire do nas. Ljudi koji dopuštaju da budu u iskušenju kažu 'DA' đavlu, a ne Bogu, i tada bivaju uništeni. Isus je također bio iskušavan na križu. Ako si sin Božji, siđi, rekli su mu, ali Isus je rekao ne đavlu, a da Bogu.”

U istom izvoru navodi se i njegov jasan stav o posvajanju djece od strane homoseksualnih parova dok je bio nuncij u Kolumbiji.

Kolumbija je, kao i druge zemlje američkog kontinenta, bila u punoj zakonodavnoj raspravi o pitanju usvajanja djece od strane homoseksualnih parova.

U tom smislu, apostolski nuncij u zemlji, mons. Aldo Cavalli, ponovio je stav Katoličke crkve pred eventualnim usvajanjem ovog tipa, navodeći da je po prirodi brak ustanova između muškarca i žene i kako je njegova svrha, kako prirodna tako i građanska i vjerska, rađanje djece, dakle prokreacija.

Nuncij je stoga objasnio da, kada se traži posvojenje djeteta, to mora biti provedeno u okviru parametara takvog, od prirode zadanog braka: “Ovu instituciju nismo izmislili – rekao je – nego smo je dobili od prirode: muškarac, žena i djeca, tako da je svaka druga kombinacija ove ustanove sekundarna”.

Konačno, najzanimljiviji aspekt novog apostolskog vizitatora je njegov pristup tehnologiji kako je prikazano u ovom intervjuu: “Tehnologija nije neutralna. A platforme se ne mogu smatrati praznim školjkama za punjenje. Potrebno je sastaviti instrument i poruku. Tehnologija je sredstvo, ne može biti sama sebi svrha. Svođenje čovjeka na prosti zbroj energije, materije i informacija dovodi do neizbježne smrti subjekta i do svih oblika iskorištavanja ljudskog bića.