Obilježena 15. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je u utorak, 24. studenoga, obilježena 15. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Večernju sv. misu u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova za pok. fra Slavka predslavio je fra Mate Dragićević, u suslavlju 35 svećenika.

Fra Mate je, govoreći o liku i djelu fra Slavka, između ostaloga kazao: „Večeras sa zahvalnošću dragom Bogu bacamo pogled na našeg pok. subrata fra Slavka koji se prije 15 godina preselio u vječnost. Njegovo duboko uvjerenje bilo je: Isus je moj Bog, Njemu se klanjam, za Njega živim.

On je moje sve, moja snaga, moja pomoć, samo Njemu služim, ali stalno pod okriljem i vodstvom Nebeske Majke Marije. U svojim svakodnevnim molitvama na Podbrdu i Križevcu, nebrojenim klanjanjima Presvetom oltarskom sakramentu i Kristovu križu, razmišljanjima o Božjoj riječi i poticajima Majke Marije stjecao je Božansku mudrost za svoje neumorno svećeničko, duhovno, karitativno, rodoljubno, čovjekoljubno i bogoljubno djelovanje. On agresivnom i surovom komunizmu suprotstavlja križ ljubavi i žrtve za čovjeka.

Penjući se bezbroj puta uz Križevac i razmatrajući Kristovu muku, akumulirao je tajne Božje patnje za nas i iz svojih razmatranja napisao Put križa, S Isusom i Marijom uz Golgotu prema Uskrsnuću.  Preveden je na mnoge jezike i za mnoge je postao molitvenik, ne samo na Križevcu, nego i u korizmi i obiteljima. Sve što je napisao fra Slavko je napisao iz svoga osobnoga iskustva, svoje uronjenosti u Boga i franjevačke mistike. Bio je utjelovljena ljubav za čovjeka i Boga. Bio je jednostavno velik”, kazao je fra Mate u propovijedi.

Misno slavlje pjesmom je uveličao Mješoviti župni zbor „Kraljica mira”, koji je toga dana obilježio 25-obljetnicu postojanja. I na Križevcu se toga dana sjećalo pok. fra Slavka. U 14 sati molio se Križni put  uz mnoštvo vjernika. Majčino selo, kojega je fra Slavko osnovao, prisjetilo se također svoga utemeljitelja.