Obredi Velikog petka: „DOVRŠENO JE I SVE POČINJE!“

Proslavili smo Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.

Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem. Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put.

U Međugorju je već tradicionalno križni put moljen u 11 sati na Križevcu. Molitvu je predvodio fra Antonio Primorac uz mnoštvo vjernika: župljana i hodočasnika. Obredi Velikog petka za strane hodočasnike (talijansko i englesko govorno područje) bili su u popodnevnim satima.

Mnoštvo vjernika na Križnom putu uz Križevac

Mnoštvo vjernika na Križnom putu uz Križevac

Muka Kristova pokazuje nam kako nema Uskrsa bez Velikog petka.

Obredi Velikog petka za župu započeli su u 18,00 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova. Predvodio ih je fra Vjekoslav Miličević uz koncelebraciju fra Zvonimira Pavičića i đakona fra Antonija Primorca te ostalih dvadesetak svećenika. Obredi su započeli prostracijom pred križem, a zatim je slijedilo čitanje Svetoga pisma i navještaj muke koja je bila pjevana, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest. Prilikom poklona križu đakon fra Antonio najprije je otkrio pokriveno raspelo pjevajući: "Evo drvo križa, na kom' je Spas svijeta visio!". Na to je narod odgovara: "Dođite, poklonimo se!" Korizmene napjeve i napjeve Velikog petka poput „Puče moj…“ pjevao je veliki župni zbor „Kraljica Mira“.

Za vrijeme pričesti prikupljala se milostinja za Svetu zemlju.

U svojoj propovijedi fra Vjekoslav je naglasio:

Kad čovjek izgubi nekoga koga voli, pogled na život postane drugačiji. Pitanja je mnogo i upućena su Bogu i životu. Život ovih dana u proljeće počinje bujati, osjećamo ga u nama i oko nas I neobično je stoga misliti na smrt. Čudno je i ovo što slavimo danas. Čudno je slaviti Veliki petak. Mi to uvijek ne razumijemo, razum ponekad staje, ali nutrina osjeća taj novi pogled na ljubav i ljepotu. Kako ti je lijepo lice Gospodine, zastrto boli, ranama i pljuvanjem… Ali lijepo je jer se ispod vidi ljubav. U Njemu je svaka patnja od postanka svijeta preobražena uvijek i zauvijek. Ali još netko je tu, Majka, koja prihvaća bol svoga Sina. Kako je lijepo i tvoje lice Majko, jer tvoje srce je patilo jednako s Isusom. „Ovo je tijelo moje koje će se za vas predati. Ovo je krv moja, novoga i vječnoga saveza koja će se za vas proliti. SVE JE ZA VAS!“ Isus govori i svakome od nas ponaosob: SVE ZA TEBE! Ovdje i sada, uvijek i zauvijek! Jer Dovršeno je i sve počinje! Mi vjerujemo u Onoga koji je rekao „Evo sve činim novo! Zato i mi njemu želimo reći: Evo ti sve naše! Raspeti Gospodine, umrli i živi: SMILUJ NAM SE!