Održana korizmena tibina:„MUŠKARAC – SUPRUG I OTAC“, predavač je bila dr. Jozefina Škarica

Uoči svetkovine sv. Josipa, uzoritog muža i oca, hranitelja Svete Obitelji, u Međugorju je upriličena KORIZMENA TRIBINA čiji je gost – predavač bila dr. med. Jozefina Škarica specijalistica obiteljske medicine i dugogodišnja savjetnica za brak i obitelj u Šibenskoj biskupiji.

Međugorski župnik fra Marinko pozdravio je tridesetak prisutnih slušatelja, a zatim je predavačica započela predavanje na temu „MUŠKARAC – SUPRUG I OTAC“, inspirirano figurom dragog nam sv. Josipa: pravednog, vjernog i mudrog sluge.
U vrlo interesantnom i konkretnom predavanju koje je trajalo više od sat vremena, predavačica se osvrnula na figuru muškarca s dva aspekta njegove uloge u obitelji: s aspekta MUŽA i s aspekta OCA.

Što se tiče uloge MUŽA, predavačica je istaknula kako je u današnjem društvu, nažalost uloga muža postala sve više uloga „velikog ekonoma“. Zbog nje se muškarac uglavnom potpuno posvećuje radu, izbiva po cijele dane od kuće i tako postaje sve manje prisutan u životu svoje žene i djece. Druga je pogreška ta što se muškarac i žena ne poznaju, odnosno ne znaju načine vlastitog funkcioniranja, niti funkcioniranja svog partnera, pa radi toga dolazi do niza kratkih spojeva u njihovoj ionako oskudnoj međusobnoj komunikaciji.

Predavačica je pokušala prisutnima objasniti koliko je važno shvatiti da je brak živi organizam koji se treba svakodnevno hraniti ljubavlju i povjerenjem, a nadasve izdvojenim vremenom za drugoga! Istaknula je koliko je prvenstveno važno da se muž i žena međusobno ostvare kao supružnici, jer će se njihovim odnosom „hraniti“ njihova djeca. Hraniti će se emocionalno, ali i odgojno, budući da su roditelji glavni modeli ponašanja za uloge muža i žene koje će djeca preuzeti u budućnosti. „Dobar brak jedini je preduvjet za dobar odgoj djece!“ – zaključila je predavačica!

Što se tiče uloge OCA, predavačica je istaknula koliko bi bilo važno da je otac od samog začeća prisutan u životu djeteta. Dok je dijete u utrobi majke, važno je da čuje njegov glas, njegovo milovanje majčinog stomaka, a izuzetno je važna očinska figura u zaštiti majke. Vrlo je važan trenutak rođenja djeteta, i ovdje je predavačica zamolila sve prisutne muškarce ako već nisu bili, da probaju biti prisutni trenutku rađanja djeteta na svijet kako bi osjetili „svetu, mučeničku bol“ rađanja majke, te znali cijeniti taj napor. A nadasve, kako bi se više povezali sa djetetom koje se nije samo tako stvorilo u kući! Kasnije je vrlo važno da otac daje djetetu ljubav na način na koji je dijete shvaća (zagrljaj, pogled, igra, slušanje…).

Najčešća pogreška koju očevi čine je što misle da su djetetu sve dali tako što su mu „zaradili“ novac za život i onda ostaju šokirani kad od djeteta čuju kako dijete ima osjećaj da njegova oca nikad nije bilo!

Uz još puno korisnih i praktičnih savjeta, svima nam je postalo jasnije kako je NAJVAŽNIJI ZADATAK I OČEVA I MAJKI zapravo ODGOJITI DJETE, jer najteži posao na svijetu je ODGOJITI ČOVJEKA. Za to je potrebno puno ljubavi, vremena i strpljenja, ali i puno Božje pomoći! Iskoristimo stoga i moćni zagovor sv. Josipa da nam u tome pomogne.

Za više vijesti iz Međugorja, kliknite OVDJE