Predstava „Fra Didak Buntić – Sebet nas i naše dice“ odigrana u Međugorju

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frama sa Širokog Brijega uključili su se u obilježavanje 100. obljetnice spašavanja djece od gladi predstavom „Fra Didak – Sebet nas i naše dice“.

Predstavu koja prikazuje djelić fra Didakovog života napisala je prof. Mirela Lovrić, a predstava je nakon nekoliko ranijih izvedbi sinoć izvedena i u Međugorju.

Fra Didak Buntić svojim je djelovanjem zaslužio neizmjerno poštovanja a predstava poput „Fra Didak Buntić – Sebet nas i naše dice“ još je jedan od izraza zahvalnosti fra Didaku Buntiću za sve što je ovaj znameniti franjevac učinio za svoj narod. Za života Fra Didak je, ljubavlju i zalaganjem za svoj narod, zaslužio da ga se zove Ocem Hercegovine, a posebno dojmljiv bio je njegov pothvat spašavanja hercegovačke djece od smrti.

– Bez njega Hercegovina ne bi bila ono što jest. Možda ni Međugorja ne bi bilo. Fra Didak je Otac Hercegovine – kazao je nakon izvedbe predstave u Međugorju fra Dane Karačić, duhovni asistent Trećara sa Širokoga Brijega.

Fra Dane je također kazao kako su događaji iz 1917. godine tragični, ali u isto vrijem i veličanstveni, jer se nikad u ljudskoj povijesti nije dogodilo da jedan fratar sa svojim genijem i franjevačkom karizmom povede sa sobom toliki broj djece kao što je to učinio fra Didak Buntić i spasi ih od sigurne smrti.

– To je naša povijest, ali to je i naš ponos. To je poziv nama danas da budemo zahvalni fra Didaku i svim drugim fratrima koji su od Hercegovine učinili ono što ona danas jest – kazao je fra Dane Karačić i zahvalio župi Međugorje na čelu s fra Marinkom Šakotom što su ugostili glumce amatere iz Širokog Brijega.

Trud članova Franjevačkog svjetovnog reda, framaša i djece iz Širokog Brijega nakon sinoćnje izvedbe predstave pohvalio je fra Marinko Šakota. Međugorski župnik pohvalio je trud svih uključenih u stvaranje predstave i kazao kako je istraživanje fra Didakovih djela najbolji način upoznavanja ovog velikana te da se nada da će ovakvih uprizorenja fra Didakovog života biti još. citluk.ba

Označeno u