Prvi susret zajednica karizmatskog pokreta povezanih u koordinaciju obnova u Duhu svetom(ODS) Hrvatske i BiH

U Međugorju se od 10. – 12. 04. 2015. održava prvi susret Zajednica ODS Hrvatske i BiH.

Tek oni koji znaju koliko je bilo prijašnjih pokušaja okupljanja i traženja zajedništva, mogu cijeniti i shvatiti veličinu i značenje ovog susreta. Mnogi o njemu sanjaju cijeli život, kako je skoro u suzama istaknuo naš cjenjeni duhovnik i svećenik fra Smiljan Kožul koji je predmolio posvetu cijelog Pokreta i svakog pojedinačnog člana Bezgrešnom Srcu Marijinu, Kraljici Mira, Kraljici obitelji i Kraljici Hrvata!!!

Ovaj put inicijativa i djelovanje dva čovjeka: Lordana Ljubenkova iz Splita te Damira Zukana, koordinatora Obnove u Zagrebačkoj Nadbiskupiji, urodila je plodom i okupila oko 1200 sudionika – predstavnika mnogobrojnih karizmatskih molitvenih zajednica iz Hrvatske i BiH. Posebnost ovog susreta je i prisutnost samog vrha Pokreta Karizmatske Obnove iz Italije, u osobama SALVATORE MARTINEZA – predsjednika ODS Italije i don Guido Maria Pietrograndea – duhovnika ODS Italije. Cjenjeni gosti bili su i predstavnici talijanske Zajednice Regina Pacis, čijom su se zaslugom predstavnici ODS Hrvatske i ODS Italije povezali i dogovorili ovaj susret.

U ime molitvenih karizmatskih zajednica iz BiH sve prisutne je pozdravio fra Nikola Spužević koji također nije krio svoju radost zbog ovog skupa i zajedništva.

Iako je susret započeo još u petak, 10. 04., pravi prvi dan susreta bila je zapravo subota 11. 04. Dan koji je započeo doista snažnom molitvom slavljenja predvođenom zborom mladih „Božja Pobjeda“ koji inače djeluje u molitvenoj karizmatskoj Zajednici pri Crkvi Mati Slobode u Zagrebu. Njihove tople, meditativne, a opet snažne pjesme, bogate značenjem i snagom Duha, doista su kroz sve dane susreta pomagale da se srca brže uzdignu k Bogu.

Svi sudionici, a ni govornici nisu krili radost zbog susreta, zbog povezivanja i zajedništva koje su najveći znak Isusova uskrsnuća i žive ljubavi među nama. Pozvali su sve predstavnike molitvenih zajednica da rade i potiču druge na osobno obraćenje, na rast u krepostima, poniznosti i podložnosti… Bez njih nemoguće je živjeti zajedništvo, nemoguće je u drugome gledati brata ili sestru. Zadatak Pokreta ODS je ujedno i tajna Uskrsnuća: ljubiti se međusobno. Bez osobnog Uskrsnuća, bez vjere u Isusovo uskrsnuće taj cilj je neostvariv, jer tek nam Uskrsnuli Isus daje Duha Svetoga koji je izvor zajedništva, snaga ljubavi i život Crkve.

Gost predavač susreta je fra Ante Vučković koji je svojim katehezama u subotu i nedjelju o „Talentima“ i „Talentima u službi zajedništva“, također ohrabrio sudionike da kroče po ovom Gospinom putu malenosti i služenja. Gospa je došla ovdje u Međugorje da donese Nebo na zemlju, pa svi mi, njezina djeca, ako budemo slijedili taj njezin put, postat ćemo nositelji „komadića Neba na zemlji“! Taj cilj ujedno je i početak pojedinačnog i zajedničkog hoda zajednica ODS prema velikom susretu svih karizmatskih pokreta sa papom Franjom u Rimu 2017. godine.

Više vijesti iz Međugorja čitajte OVDJE