Svečana zahvala na 30 godina Frame u Hercegovini medjugorje-info.com

Svečana zahvala na 30 godina Frame u Hercegovini

Ove godine obilježava se 30. obljetnica postojanja Frame u Hercegovini. Središnja proslava održana je u subotu 28. svibnja 2022. godine u Međugorju pod geslom: “Hvaljen budi, Gospodine moj!” U ovih 30 godina Frama je ostavila neizbrisiv trag na mlade ljude diljem Hercegovine, a tako i na župe i gradove u kojima djeluje.

Program proslave 30 godina Frame započeo je u 9,00 sati ispred vanjskog oltara međugorske crkve sv. Jakova. Na početku su uslijedili pozdravi. Međugorski župnik fra Marinko Šakota kao domaćin ovog susreta pozdravio je mlade, kojih je otprilike bilo oko 2000, te im zaželio dobrodošlicu, a to isto su učinili i Ana Marija Nuić, područna predsjednica te fra Marin Karačić, područni duhovni asistent Frame Hercegovina.

Od 10, 00 sati riječ je preuzeo fra Mladen Vukšić koji je govorio o početcima Frame u Hercegovini jer je on osnovao prvu Framu na Humcu 1992. godine i od tada gleda plodove koje mladi donose. O tim plodovima, davanju i izgaranju za Gospodina kako je to činio sveti Franjo u svojoj katehezi govorio je fra Sretan Ćurčić, nekadašnji područni asistent Frame. Nakon njega o svom putu u Frami posvjedočila je Andrea Karlović, nekadašnja međunarodna koordinatorica, ali i časna sestra Matija Pačar koja je približila molitvu Franjevačke mladeži s kojom je završio prvi dio programa.

Od 13,00 do 15, sati uslijedio je ručak koji je bio organiziran za sve prisutne, a u 15,00 sati je započeo drugi dio programa. Voditelji programa bili su Marija Zorka Vasilj i Mario Pehar, a razgovarali su sa svojim gostima, fra Božom Milićem, fra Markom Galićem, te bračnim parom Primorac, Antoniom i Kristijanom. Svi oni su govorili o utjecaju Frame na njihove živote, o izazovima mladih i kako im Frama pomaže, a svi su pokušali dati i odgovor na pitanje zašto mladi i danas slijede svetog Franju.

Nakon njihovih promišljanja uslijedilo je darivanje mjesnih bratstava, njih 22 iz cijele Hercegovine te tombola u kojoj su framaši mogli osvojiti vrijedne nagrade.

Od 17.00 sati FRAMAŠI su se uključili u župni večernji molitveni program, odnosno molitvu krunice te svečano misno slavlje od 18,00 sati.

Svetu misu je predslavio vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego, uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteke i fra Marina Karačića i ostale svećenike. Svojim usaglašenim pjevanjem misno slavlje je glazbeno uveličao zbor Frame Hercegovina pod ravnanjem fra Zvonimira Pavičića koji je inače animirao i cijeli program proslave.

Fra Miro Šego se u svojoj propovijedi osvrnuo na izvore franjevaštva, a to je život, vjera i ljubav prema raspetom Isusu koju je imao njihov osnivač sv. Franjo. On je u najtežim trenucima svoga života snagu crpio iz molitve pred križem. I fra Miro je pozvao mlade framaše, ali i brojne vjernike i hodočasnike koji su ispunili klupe vanjskog oltara, da ne nasjedaju na lažna obećanja svijeta da će u savršenstvu izgleda, hrane, životnih okolnosti, pronaći sreću, nego da slijede put sv. Franje koji je znao da je izvor prave sreće jedino raspeti Gospodin. Tako vjerujući, i sve ono neugodno postaje slatko, a svaki križ postaje izvor hvale, kao što govori poznata Franjina molitva: Hvalospjev stvorenja od koje je preuzeto geslo ovog povijesnog obilježavanja 30 godina postojanja FRAME u Hercegovini.