Sadržaj s oznakom: Frama

U subotu 28. listopada 2023. nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine organiziralo je 24. festival duhovne glazbe Franjevačke mladeži – FRAMAFEST 2023. Geslo susreta je bilo "Traži mir i za njim idi" (Ps 34, 14).

Objavljeno u Molitve | 4.10.2023.

Molitva Franjevačke mladeži

Gospodine Isuse Kriste,
ti koji si svjetlost i radost našega života,

Od osnivanja župe u Novom Šeheru prisutan je duh svetog Franje Asiškog preko njegove braće franjevaca Bosne Srebrene. Utkan je taj duh u svim naraštajima i prenosio se s koljena na koljeno, s generacije na generaciju. Kroz cijelo postojanje župe radilo se s djecom i mladima organizirano, piše vecernji.ba.

Ove godine obilježava se 30. obljetnica postojanja Frame u Hercegovini. Središnja proslava održana je u subotu 28. svibnja 2022. godine u Međugorju pod geslom: “Hvaljen budi, Gospodine moj!” U ovih 30 godina Frama je ostavila neizbrisiv trag na mlade ljude diljem Hercegovine, a tako i na župe i gradove u kojima djeluje.

Franjevačka mladež službeno nastaje 1948. godine u Italiji uz Red manje braće (franjevci). U početku je to bila GIFRA (La Gioventú Francescana), a 14. prosinca 1992. osnovana je i prva Frama u Hrvatskoj. Ove godine FRAMA Hrvatske i Hercegovine slavi dakle svoj 30 rođendan.

Ovog vikenda 24. 04. 2021. godine u Kući mira u Međugorju održana je Nacionalna skupština Franjevačke mladeži Bosne i Hercegovine. Zbog cijele situacije s virusom i epidemioloških mjera ovogodišnja skupština je imala jednodnevni program.

Prošloga vikenda, od 20.-22. travnja 2018. godine, u Kući Mira u Međugorju održana je područna redovna skupština Frame Hercegovina.

Dvije godine nakon susreta u Čakovcu, na kojem se okupilo više od 700 framaša iz cijele Hrvatske, povodom proslave 25 godina Frame u Hrvatskoj, Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačke mladeži organizira jubilarni DESETI NACIONALNI SUSRET FRAME!

Dana 28. listopada 2017. godine održan je XX. jubilarni Festival duhovne glazbe Franjevačke Mladeži – Framafest pod geslom “Dok me bude, Bogu svom ću pjevati.”

Što je to frama te kada je nastala? Tko su framaši i koje su njihove dužnosti ? Tko to može biti framaš ?

U subotu večer, oko 18 sati, mi framaši, zajedno s nekoliko mladih koji su nam se pridružili, smo se uputili pješice Gospi u Međugorje.

Na samom početku želio bih predstaviti sebe te samu Framu kao izvor moga duhovnoga zvanja. Ja sam fra Antonio Nikolić, dolazim iz Požege, imam 22 godine, završio sam novicijat na Trsatu s polaganjem svojih prvih redovničkih zavjeta te se nalazim u Zagrebu kao junior.

Od 8. do 10. travnja 2016. godine, u Međugorju, u Domus Pacisu održana je redovna godišnja skupština Frame Hercegovina.

Mnogo je ljeta prošlo od završetka mog srednjoškolskog obrazovanja, a samim time i od 'izlaska' iz Frame.

Objavljeno u Franjevačka mladež | 17.1.2015.

Katolički uleti

Drage cure, sigurno su vam dečki znali „uletiti“ s tipičnim i izlizanim frazama kao „Gdje si bila cijelog mog života?“, ili „Hej mala, tvoje noge mora da su umorne jer mi hodaš po mislima cijelo vrijeme.“ , no ovo niste sigurno doživjele!