FRAMA kao ishodište duhovnih zvanja

Na samom početku želio bih predstaviti sebe te samu Framu kao izvor moga duhovnoga zvanja. Ja sam fra Antonio Nikolić, dolazim iz Požege, imam 22 godine, završio sam novicijat na Trsatu s polaganjem svojih prvih redovničkih zavjeta te se nalazim u Zagrebu kao junior.

Mnogi kada čuju riječ Frama zapitaju se što je to. Neki se čak i nasmiju jer im se to nadovezuje na područje Crkve, gdje su i u pravu, ali zanemaruju njezin značaj i sadržaj.

Frama je jedna zajednica – zajednica franjevačke mladeži. Na Frami se odvijaju susreti mladih koji sadrže razne teme koje se onda razrađuju. Frama ima svoju hijerarhiju koja kreće od predsjednika, preko potpredsjednika, tajnika sve do blagajnika koji djeluju svatko prema svojoj službi. Na samom čelu te hijerarhije bitno je imati duhovnog asistenta (svećenika) kome će biti povjereno vodstvo ove zajednice.

Na Framu sam došao prije 6 godina kao srednjoškolac. Na ulazu u dvoranu gdje se odvijaju susreti Frame, oduševio me na samom početku izrazit broj framaša, tada njih 50-tak. A napose onaj pozitivan i vedar duh koji se lako primjetio kod tih ljudi. Odmah sam uočio bitan element, a to je zajedništvo. Svrha ove zajednice se upravo temelji na zajedništvu, na življenju evanđelja prema serafskom Ocu svetome Franji Asiškom. Tu dolazimo do još jednog bitnog elementa ove zajednice. Živjeti evanđelje u ovom zajedništvu bratstva. Nakon svake protekle godine dana uz duhovnu obnovu, framaši se spremaju na polaganje obećanja. Kreću primanja, prva obećanja ili obnova obećanja. Taj radostan i svečan dan za Framu predstavlja stavljanje čovjeka na izvršenje njegovih obećanja u službi življenja evanđelja prema duhu svetoga Franje.

Frama je bila veliko životno iskustvo koje mi je dalo pomak u vjeri i drugačiji, to jest pozitivan pogled na sam život. Kroz 6 godina na Frami kao jedan od članova zajednice, mogu reći da je zajednica probudila u meni želju za nečim većim. Želju za životom u bratstvu, želju za življenje evanđeoskog života po primjeru svetog Franje. U samom pojavljivanju želje za odaziv na odlazak u samostan dosta mi je pomogao i duhovni asistent Frame. Svećenik koji je svojim uzornim primjerom života i redovništva probudio u meni bogatstvo koje sam tražio. Shvatio sam kako čovjek može naći svoje odgovore na bezbroj svojih pitanja kada uzme određene doze strpljivosti. I ja sam došao do svoga odgovora te opet ponavljam da je zajednica franjevačke mladeži itekako imala svoga utjecaja. Na kraju mogu ponoviti riječi svetoga Franje da je ovo ono što sam tražio i za čime sam čeznuo te su mi sada neke stvari jasno otvorene.

Označeno u