Tri godine kako je mons. Henryk Hoser na službi u Međugorju

Na današnji dan 22. srpnja navršile su se tri godine kako je mons. Henryk Hoser, dotadašnji Posebni izaslanik Svete Stolice, preuzeo službu Apostolskog Vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.

Ovim činom Međugorje je tako direktno stavljeno pod upravu Svete Stolice.

Podsjetimo se kako je toga dana 22. srpnja 2018. bila nedjelje koja je za župu Međugorje, ali i sve hodočasnike diljem svijeta kojima je Međugorje na srcu bila poseban i blagoslovljen dan.

Svoju službu mons. Hoser započeo je misnim slavljem u crkvi sv. Jakova. Golemi prostor vanjskog oltara crkve sv. Jakova bio je ispunjen prije početka nedjeljnog večernjeg programa, a molitva krunice bila je priprava za svečanu svetu misu.

Uz zvuke ulazne pjesme velikoga zbora ”Kraljice Mira” na prostor oltara u procesiji su stigli mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator, mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, međugorski župnik fra Marinko Šakota, te 118 svećenika koncelebranata. Misno je slavlje započelo čitanjem Papine bule o imenovanju koju je na talijanskom pročitao nuncij Luigi Pezzuto, a na hrvatskom župnik fra Marinko Šakota.

Riječi pozdrava i dobrodošlice iskazao je provincijal fra Miljenko Šteko ističući kako ova Euharistija u Međugorju ima posebno povijesno značenje jer je ovdje prvi put apostolski nuncij, mons. Luigi Pezzuto, koji u Bosni i Hercegovini izravno predstavlja Svetoga Oca i Apostolsku Stolicu.

Misno slavlje bilo je na latinskom jeziku, a predsjedao je mons. Henryk Hoser. U homiliji koju je uputio apostolski vizitator kazao je kako Sveti Otac, univerzalni pastir Crkve, uzima riječi proroka, te šalje pastire tamo gdje ljudi postoje i žive, tamo gdje se vjernici okupljaju tražeći svjetlo spasenja.

Uz misno slavlje koje je označilo početak novog vremena za župu Međugorje i hodočasnike župnik fra Marinko Šakota uputio je riječi dobrodošlice. Zahvalio je nunciju, papi Franji zbog imenovanja apostolskog vizitatora te mons. Hoseru na prihvaćanju službe i dolasku u Međugorju. Potom mu je fra Marinko uručio dar župe Međugorje – Sveto pismo i cvijeće.

U svojoj propovijedi mons. Hoser pokazao je kako dobro razumije potrebe i značenje Međugorja. Ovdje pastoralna skrb zahtijeva osigurati stabilnu i kontinuiranu pratnju župnoj zajednici u Međugorju, te vjernicima koji dolaze na hodočašće. Ono što je snaga Međugorja i što je model za sve župe cijeloga svijeta je sama pučka pobožnost u Međugorju koja izgleda ovako: u središtu je sveta misa, Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, masovno pristupanje sakramentu Pomirenja, i sve to praćeno ostalim oblicima pobožnosti: Krunica i Križni put koji su, u početku oštro kamenje međugorskih brda pretvorili u glatke staze.

Mons. Hoser se trenutno ne nalazi u Međugorju, jer se još uvijek u Poljskoj uspješno oporavlja od komplikacija uzrokovanih koronom.

Neka Gospa i dobri Bog i dalje vode njegovo poslanje kao i poslanje cijele međugorske župe za današnje vrijeme.