U Međugorje stigli hodočasnici Marijanskog zavjeta za domovinu

Hodočasnici Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu ove godine u Međugorje su stigli u petak, 14. kolovoza na uočnicu svetkovine Velike Gospe, kada ovo 6. Zavjetno hodočašće i završava.

U Međugorje su hodočasnici stigli iz dva pravca: prvi pravac je 7. ruta koja polazi iz Sinja, pa zatim Velić- Aržano- Donji Proložac- Posušje- Crvenice- Masna luka- Sutina (Rakitno)- Široki Brijeg- Mostar i Međugorje. A drugi pravac je 8. ruta koja dolazi iz Prevlake pa zatim Gruda- Cavtat- Dubrovnik- Orašac- Slano- Smokovljani- Neum- Hrasno- Metković i Međugorje.

Iz pravca Mostara kroz Čitluk prema Međugorju petorica hodočasnika predvođena fra Goranom Azinovićem krenula je jutros u 6.15 sati ispred mostarske katedrale. A iz pravca Metkovića prema Međugorju također je hodalo nekoliko hodočasnika predvođenih koordinatorom hodočašća Zoranom Jovićem te duhovnikom don Jeronimom Jokićem. Hodajući molili su krunicu u kojoj su prikazivali sve primljene nakane, a posebno su molili za sve pokojne i žive branitelje i potrebe hrvatskog naroda u Hrvatskoj i BiH.

Nakon što su došli u Međugorje u popodnevnim satima, prvo su se osvježili ispred crkve sv. Jakova, a nakon toga su svi zajedno ušli u crkvu gdje su se pomolili i izrekli svoje želje i molitve. Sudjelovati će u večernjem molitvenom programu i noćiti u župnoj kući za duhovne vježbe Domus Pacis.

Rutu Masna Luka – Rakitno – Široki Brijeg hodao je misionar Krvi Kristove p. Stjepan Ivan Horvat koji je ovako pojasnio čemu ovo hodočašće i čemu sva ova žrtva, trud odricanja: „Pa evo na ovaj način mi sve ovo prikazujemo za našu Domovinu, prije svega za duhovnu obnovu naše Domovine jer smatram da je to najvažnija obnova, jer kad se narod obnovi duhovno, onda to povlači za sobom i sve druge vrste obnova.

Na ovom hodočašću Marijanskog zavjeta za domovinu prikazujemo svoje nakane Bogu po zagovoru BDM. Često na ovom putu razmišljamo kako je za sve nas Isus prolio svoju krv, ali ne smijemo zaboraviti da je on sve to učinio za mene osobno: za mene je došao na ovaj svijet, za mene je pristao biti uhvaćen, bičevan, okrunjen, razapet… i za mene je uskrsnuo. I to je učinio iako zna sve o meni, i sve moje slabosti, mane, greške… no unatoč svemu tome On me ljubio i tu žrtvu za mene učinio. To onda potiče i nas i mi tako činimo za druge ljude, pa i za one koji to možda nisu ni zaslužili, ili možda ni ne znaju da mi to radimo… Eto zato Marijanski zavjet za Domovinu organizira molitve, klanjanja, pa i ovo hodočašće za Domovinu – za ljude koje mi ne poznajemo zapravo, ali činimo to za njih, za druge, jer nas je tako Isus poučio: Isus je ljubio i umro za svakog čovjeka i pozvao je i mene i tebe da činiš tako!!!“

OPĆENITO O 6. ZAVJETNOM HODOČAŠĆU BRATOVŠTINE MARIJANSKOG ZAVJETA ZA DOMOVINU

Podsjetimo kako je i ove godine Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu organizirala zavjetno hodočašće, ali je ono zbog pandemije koronavirusa bilo u izmijenjenom obliku. Naime, ove godine nisu mogli sudjelovati hodočasnici, nego su samo duhovnici Bratovštine od 5. do 14. kolovoza 2020. istovremeno, u osam ruta, prošli svih 1700 km čime su i ove godine obuhvaćena gotovo sva marijanska svetišta u Hrvatskoj te naše Međugorje u BiH.

Jedan od duhovnika Bratovštine i župnik župe Srca Isusova u Zagrebu, p. Ivan Matić je poručio da je takva odluka donešena da se ne prekine zavjet i da se ‘spasi’ hodočašće. Pojasnio je kako će duhovnici Bratovštine biti predstavnici svih onih koji bi ove godine htjeli biti sudionici. Oni će nam svim mogućim kanalima, pismima, elektroničkom poštom, društvenim mrežama… slati svoje nakane koje primamo bez ikakvih uvjeta. Nakane mogu biti osobne, obiteljske, narodne, crkvene i na te će se nakane moliti dok se hoda ali i tokom zajedničke krunice koja se molila svakoga dan au 18,00 sati, a četvrkom u 20,00 sati uključivanjem online preko kanala Bratovštine. Također je svakoga dana preko youtube kanala Marijanskog zavjeta prenošeno i jedno video duhovno razmatranje.

Koordinatorica hodočašća Terezija Klaić naglasila je kako je želja organizatora bila da narod, unatoč pandemiji, ostane u molitvenom zajedništvu. Tako se dvadesetak, od gotovo stotinjak, duhovnika iz cijele Hrvatske dogovorilo da će sami proći svoj dio rute te da će noćiti kod subraće svećenika.

S obzirom da hodočašće od 5. do 14. kolovoza povezuje sva marijanska svetišta i dva marijanska blagdana, Gospu Snježnu (kada slavimo i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti) i svetkovinu Uznesenja BDM na nebo, prilika je to za cijeli Hrvatski narod da se zapita i osvijesti si u koje pobjede – ne ratne, nego duhovne – sada moramo ići?

medjugorje-info.com