Uočnica 35. obljetnice Gosipinih ukazanja

Na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju, u petak, 24. lipnja, osim hodočasnika iz BiH i Hrvatske, hodočastile su skupine iz Libanona, Koreje, Portugala, Brazila, Slovačke, Kine, Španjolske, Argentine, Meksika, Gvatemale, Austrije, Njemačke, Švicarske, Poljske, Italije, Ukrajine, Litve, Latvije, Francuske, Češke, Šri Lanke, SAD-a, Irske, Škotske, Engleske, Južne Afrike, Burundija, Slovenije, Izraela, Rumunjske, Belgije, Srbije i Mađarske. Sv. mise na hrvatskom jeziku slavljene su u 7, 8, 11 i 19 sati.

 

Mise su slavljene i na jezicima inozemnih hodočasnika: po dvije na njemačkom i slovačkom jeziku, te po jedna na singaleškom, češkom, francuskom, engleskom, ukrajinskom, talijanskom, poljskom, španjolskom, kineskom, portugalskom i korejskom jeziku. Sveukupno je na hrvatskom i jezicima inozemnih hodočasnika tijekom dana slavljeno 19 svetih misa.

Večernju svetu misu na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio je, u koncelebraciji 181 svećenika, fra Bože Milić, župni upravitelj župe sv. Mihovila Arkanđela, Drinovci. Misno je slavlje uveličao veliki zbor „Kraljice mira“ pod ravnanjem s. Irene Azinović. Fra Bože je u propovijedi, između ostalog istaknuo: „Draga braćo i sestre, došli smo ovdje i u svojim torbama, ruksacima, u svojim automobilima, sa svojim obiteljima i prijateljima, muževima i ženama, djevojkama i mladićima, donijeli svoje živote, a negdje u nekom kutku, u dubini svoga srca, nosimo i svoje želje, molitve i zavjete. Došli smo ovdje moliti Gospodina da nam učini, da nam učini nešto po zagovoru Kraljice mira, po zagovoru sv. Ivana i sv. Jakova zaštitnika ove župe. Utječemo se zagovoru BDM, najvećeg i najljepšeg Božjeg stvorenja, i zagovoru sv. Ivana Krstitelja, najvećeg rođenog od žene. Došli smo puni vjere i pouzdanja Gospi na 35. obljetnicu njezinih ukazanja. Molimo Kraljicu mira da podari mir cijelom svijetu i svima koji mir traže. Molimo je za mir u našim obiteljima i našim srcima. Kakvo divno ime – Kraljica mira – i kako potrebno današnjem svijetu. Došli smo zahvaliti za sve milosti, nebrojene i preobilne, koje nam je Bog ovdje po Gospi dao. Ali došli smo moliti da nam i dalje bude utjeha i utočište, da nas vodi Isusu sigurnim putem, da nas hrabri, tješi, opominje i blagoslovi i dadne snage za život.

Danas je sveti Ivan Krstitelj i uočnica je godišnjice Gospinih ukazanja. Ivan i Gospa su jako povezani. Povezuje ih Isus. Nadalje, Ivan i Marija su rođaci. I Ivan i Marija su čudesno začeti od roditelja staraca, Ivanovo rođenje navijestio je anđeo, a i Marija je susrela Anđela. Ivan i Marija susreli su se još dok ga je majka nosila u utrobi, a Marija trudna posjećivala svoju rodicu Elizabetu. Tako se brinula i o Ivanu i o njegovoj majci. Marija je rodila Isusa, a Ivan je išao pred njim. Oboje imaju izvanredne uloge u Božjem planu spasenja. A i ovdje u Međugorju jako su nam blizu. Zato je vrlo simbolično da je Ivandan uočnica Gospinih ukazanja. Ivan je preteča velikih događanja.

Sv. Ivan je pustinjak i pokornik. A ovo je mjesto hodočašćenja. Hodočašća su oduvijek povezana s pokorom i obraćenjem i promjenom života. Čim pođeš na put, na hodočašće, čim iziđeš iz svoga mjesta i kreneš prema cilju, na neki način već se događa promjena. Zato pješačenje u Međugorje već u sebi nosi zrno promjene. Zato usponi na Križevac i Brdo ukazanja bivaju naša pustinja u kojoj se susrećemo sa sobom i s Bogom“, kazao je fra Bože. Prije svete mise, od 18 sati i ove večeri molila se krunica koju je predmolio fra Karlo Lovrić. Ovoga dana održana je i tradicionala Hodnja mira od Humca do Međugorja

Propovijed kao i fotogaleriju s uočnice pogledajte i poslušajte u nastavku:

Označeno u