IZVRSNI SAVJET! Saznajte kako moliti krunicu u Došašću

Božićno vrijeme pruža nam savršenu priliku za produbljivanje načina na koji molimo krunicu.

Krunica, iako jedna od najpopularnijih pobožnosti u Katoličkoj Crkvi, istodobno je jedna od najlakših za prestati moliti. Možda bismo se obvezali svakodnevno moliti krunicu, ali prečesto se događa da naša molitva postane mlaka i ponavljajuća, bez ikakvog nadahnuća. Nakon samo nekoliko dana krunicu možemo staviti po strani i prestati je moliti, piše Aleteia.

Vrijema Adventa predstavlja jedinstvenu priliku za oživljavanje našeg zanimanja za krunicu. To je najkraći dio liturgijske godine u Katoličkoj crkvi i posve je usmjerena na Isusa i Mariju. Na mnogo se načina Došašće može nazvati „Marijinim dobom“, dok je pratimo na njezinom putu do Betlehema.

Mnogi duhovni pisci potiču nas da provedemo jednu minutu meditirajući o posebnom otajstvu krunice prije same molitve i recitiranja sljedeće desetice.

Mnogi duhovni pisci potiču kršćane da provedu neko vrijeme razmišljajući o posebnom otajstvu krunice prije molitve. Radosna otajstva krunice predstavljaju savršen način nad kojim možemo razmišljati tijekom Došašća, jer su u potpunosti usredotočena na djetinjstvo Isusa Krista.

Evo nekoliko primjera razmatranja prezetih iz Zlatnog priručnika koji bi vam mogli pomoći da zaronite dublje i pobožnije u molitvu krunice.

1. Navještenje

U prvom otajstvu razmatrajmo kako je anđeo Gabrijel pozdravio našu Blaženu Djevicu Mariju pozdravom „Milosti puna“ i navijestio joj utjelovljenje našeg Gospodina i Spasitelja Isusa Krista.

2. Posjet

U drugom otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija, čuvši od anđela kako je njezina rođakinja Sveta Elizabeta također zatrudnila, žurila u Judejske planine da je posjeti, noseći svog božanskog Sina u svojoj utrobi, i ostala s njom tri mjeseca.

3. Rođenje našeg Spasitelja Isusa u Betlehemu

U trećem otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija, kad je došlo vrijeme njezina poroda, u ponoć rodila našeg Otkupitelja Isusa Krista i položila ga u jasle jer njemu nije bilo mjesta u svratištima u Betlehemu.

4. Prikazanje našeg Gospodina u hramu

U četvrtom otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija na dan svog čišćenja prikazala dijetešce Isusa u hramu, gdje ga je sveti Šimun s velikom pobožnošću i zahvalnošću primio u naručje.

5. Pronalazak djeteta Isusa u hramu

U petom otajstvu razmatrajmo kako je Blažena Djevica Marija ((bez svoje krivnje) nakon tri dana pronašla svog voljenog Sina u Jeruzalemu, u Hramu, gdje je sjedio pored učitelja, slušao ih i postavljao im pitanja, u dobi kad je imao svega dvanaest godina.

Prijevod Erika Radović/medjugorje-info.com

Označeno u