Molitva oproštenja

"Gospodine Isuse Kriste, danas si želim oprostiti sve svoje grijehe, prijestupe i sve ono što je u meni loše, ili što mislim da jest.

Gospodine, opraštam si zalaženje u okultno, čitanje horoskopa, pohađanje seansi, gatanje, amulete, izgovaranje Tvoga imena uzalud, sve prigode kada Te nisam slavio, sve boli koje sam nanio roditeljima, opijanja, uzimanje droge, grijeh protiv čistoće, preljube, pobačaje, krađu, laži. Istinski opraštam sebi."

„Gospodine, želim odvratiti od svake srdžbe, gorčine i zamjeranja Tebi za prilike kada sam smatrao kako si u moju obitelj poslao smrt, bolest, razočaranja u ljubavi, novčane poteškoće, ili bilo što drugo što sam doživljavao kao kazne. Oprosti mi, Isuse. Ozdravi me!„

„Gospodine, opraštam majci sve rane, predbacivanja, srdžbu, kazne, iskazivanje veće ljubavi braći ili sestrama, pogrdne riječi (da sam glup/-a, ružan/-na ili gluh/-a), ili da sam obitelj stajao/-la puno novaca, ili da nisam bio željen/-a, da sam posljedicom «nezgode», pogreške, ili da nisam ono što je očekivala."

„Gospodine, opraštam svojoj djeci pomanjkanje poštovanja, poslušnosti, ljubavi, pažnje, podrške, razumijevanja; njihove loše navike ili postupke koji su me uznemirili."

„Opraštam ocu svako pomanjkanje podrške, ljubavi, nježnosti, pozornosti, vremena, druženja; opraštam mu što je pio, što se ružno ponašao - osobito prema majci ili drugoj djeci; opraštam mu teške kazne, napuštanje obitelji, izbivanje iz kuće, rastavu od majke, «izlete»."

„Gospodine, opraštam braći i sestrama koji su me odbacivali, lagali o meni, mrzili me, zamjerali mi, natjecali se samnom za ljubav roditelja, nanijeli mi tjelesne boli ili mi na bilo koji način zagorčavali život. Opraštam im, dobri Gospodine."

„Gospodine, opraštam svom bračnom drugu svako pomanjkanje ljubavi, nježnosti, uviđavnosti, podrške, komuniciranja; svaku napetost, pogreške, rane ili riječi, odnosno djela koja su me povrijedila ili uznemirila."

„Gospodine, opraštam bakama, djedovima, ujacima, tetama, stričevima, bratićima, sestričnama i drugim rođacima koji su se mješali u našu obitelj i uvodili pomutnju ili okretali roditelje jedno protiv drugoga."

„Gospodine, opraštam svojim rođacima koje sam stekao/stekla brakom, a osobito punici/svekrvi. Opraštam i svome puncu/svekru, šogorima i šogoricama."

„Gospodine, danas posebno molim za milost da mogu oprostiti svojim zetovima, snahama i ostalim rođacima stečenima putem braka koji prema mojoj djeci postupaju s premalo ljubavi."

„Isuse, pomozi mi oprostiti kolegama na poslu koji su teški ili mi zagorčavaju život; koji prebacuju svoja zaduženja na mene, izmišljaju tračeve o meni, ne žele sa mnom surađivati ili mi žele preoteti radno mjesto. Danas im od srca svima opraštam."

„Moram oprostiti i svojim susjedima, Gospodine, za svu buku koju stvaraju, zato što dopuštaju da im posjed propada, ne vežu svoje pse koji onda trče po mom dvorištu, ne iznose smeće na vrijeme; onima koji imaja predrasuda ili narušavaju sklad u susjedstvu. Iskreno im opraštam."

„Sada opraštam svome svećeniku, ostalim vjernicima, kao i svojoj crkvi, njihovo pomanjkanje podrške, sitničavost, pomanjkanje prijateljstva, loše propovjedi, neprihvaćanje, nenadahnutosti; što mi ne daju viši položaj u zajednici, kao sve ostale nanešene rane. Danas im od srca opraštam."

„Gospodine, opraštam svim djelatnicima koji su me na bilo koji način povrijedili; liječnicima, medicinskim sestrama, odvjetnicima, policajcima, ostalim zdravstvenim djelatnicima. Danas im istinski opraštam sve što su mi učinili."

„Gospodine, opraštam svom poslodavcu što me dovoljno ne plaća, što ne cijeni moj rad, što je prema meni neljubazan i prezahtjevan, što je srdit ili neprijateljski raspoložen, što mi ne daje promaknuće i ne hvali moj rad."

„Gospodine, opraštam svojim učiteljima i profesorima: budućim kao i sadašnjim, koji su me kažnjavali, ponižavali, vrijeđali, bili prema meni nepravedni, ismijavali me, nazivali me glupim/-om, prisiljavali me da ostanem u školi nakon nastave."

„Gospodine, opraštam svojim prijateljima koji su me iznevjerili, prestali mi se javljati, uskratili mi podršku; koji nisu bili tu kad sam trebao/-la pomoć; koji su od mene posudili novac pa ga nisu vratili; koji su izmišljali tračeve o meni."

„Gospodine Isuse, posebno molim za milost opraštanja za onu osobu koja me je u životu najviše povrijedila. Molim te da mogu oprostiti onome koga smatram svojim najvećim neprijateljem, kojemu mi je najteže oprostiti, ili za koga sam rekao/-la kako mu/joj neću nikada oprostiti."

„Hvala Ti, Isuse, što me oslobađaš od zla nepraštanja. Molim oproštenje od svih onih koje sam ja možda povrijedio/-la. Hvala Ti, Gospodine, za ljubav koja je po meni stigla k njima. Amen."

Označeno u