Znate li za sveti plašt svetog Josipa? Donosimo i posvetnu molitvu

To je ujedno posvetna molitva i relikvija koja se čuva u crkvi u Rimu.

Pobožnost koja se sastoji od molitvi koje se mole 30 uzastopnih dana koja se u nekim mjestima naziva Sveti plašt, počast je iskazana svetomu Josipu kako bi se počastila njegova osoba te kako bismo se stavili pod plašt njegove zaštite, piše Aleteia.

Savjetuje se moliti ove molitve tijekom trideset uzastopnih dana u sjećanje na trideset godina koje je sveti Josip živio s Isusom Kristom, Sinom Božjim. Bezbrojne su milosti koje se postižu od Boga utječući se svetomu Josipu.

Istodobno, ova pobožnost se dijelom temelji na uvjerenju kako postoji stvarni plašt sv. Josipa koji se čuva u crkvi u Rimu.

Knjiga iz 19. stoljeća Život i slava svetog Josipa daje kratku povijest ovog ogrtača.

"Od svetog Josipa nije postojala stvarna relikvija, samo su neki dijelovi njegove odjeće posvećeni zbog dodirom s njegovom svetošću, kako mi vjerujemo, proslavljenim tijelom. Rim posjeduje sjajnu relikviju, palij odnosno plašt sveca, koje treba utoliko više štovati, što je moralo tako često obavijati Božansko dojenče koje je bilo sklupčano u Josipovim rukama. Ova dragocjena relikvija čuvala se u drevnoj crkvi svete Anastazije koju je oko 300. godine sagradila Apolonija, plemenita rimska matrona kako bi tamo položila tijelo svete Anastazije, Djevice i mučenice. Vjeruje se da je sveti Jeronim, koga je sveti Damaz pozvao u Rim radi poslova za vrijeme svoga papinstva, slavio misu tijekom tri godine boravka kod oltara gdje je sačuvana ova relikvija. Kalež koji je koristio isto je prikazan."

Je li ovaj plašt autentična relikvija koja je nekako donesena iz Svete zemlje?

Nažalost, postoji malo dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju.

Ipak, postojao je jedno vrijeme ogrtač kojim je sveti Josip štitio Malog Isusa od hladnog vremena. Imajući to na umu, možemo potaknuti svoju maštu i potaknuti na veće uvažavanje i štovanje svetog Josipa, pozivajući se na njegovu zaštitu u našem vlastitom životu.

O sveti zaštitniče svete obitelji, zaštiti nas djecu Gospodina Isusa Krista; Čuvajte nas daleko od pogrešaka i zala koja kvare svijet; s Neba nam pomozi u našim borbama protiv moći tame. I kao što si nekada štitio Božansko dijete od okrutne Herodove zapovijedi, sada brani Crkvu i čuvaj je od svih opasnosti i prijetnji; proširi nad svima nama svojim zagovorom svetu zaštitu kako bi nam slijedeći tvoj primjer i potpomognuti tvojim duhovnim vodstvom omogućio da vodimo sveti život, umremo sretnom smrću i napokon dođemo u posjed vječnog blaženstva na Nebu. Amen.


Ova tridesetodnevna pobožnost svetom Josipu doista je vrlo učinkovita ako se čvrsto vjeruje. Moli se kako bismo nadvladali patnje, bolesti, tjeskobe, moralne propasti, obiteljske probleme, brak u krizi, nedostatak posla; kako bismo zadobili prosvjetIjenje kod teških odluka, kako bismo bili ozdravljeni, utješeni te kako bismo mogli zatražiti pomoć u velikim i malim poteškoćama svakoga dana; ali također moli se kako bismo zahvalili za neizmjerne milosti koje neprestano primamo od Gospodina.


Početak Tridesetodnevne pobožnosti

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.
Isuse, Josipe i Marijo
darujem vam svoje srce i dušu.

3 x Slava Ocu
(Presvetomu Trojstvu, zahvaljujući mu jer je uzvisio
svetoga Josipa na izvanredno dostojanstvo)

Himan Duhu Svetomu

Vjerovanje

PRIKAZANJE

I. Evo me, sveti Josipe, nalazim se pred tobom kako bih ti prikazao ovaj dragocjeni Plašt, zajedno s nakanom moje vjerne i iskrene pobožnosti.

Sve ono što mogu učiniti tebi u čast, za vrijeme svojega života, želim izvršiti kako bih ti iskazao svoju ljubav.

Pomogni mi, sveti Josipe! Budi uz mene sada i tijekom cijeloga mojeg života, ali nadasve na času moje smrti, kao sto su uz tebe bili Isus i Marija, kako bih te jednoga dana mogao častiti u nebeskoj domovini cijelu vječnost. Amen.

(molitva za milost)

II. Sveti Josipe, slavni patrijarhu, evo me pred tobom, pobožno te častim te ti prikazujem svoje molitve u sjećanje na bezbrojne krjeposti koje su resile tvoju svetu osobu.

U tebi se ostvario tajanstveni starozavjetni Josipov san, koji je bio pretkazanje tvojega lika. Doista, ne samo da te je svojim presjajnim zrakama obasjavalo božansko Sunce nego te je svojim nježnim svjetlom osvjetljavao mistični Mjesec, Marija.

Slavni sveti Josipe, kao sto je Jakovljev primjer, koji se osobno išao radovati ljubljenomu sinu, uzdignutu na egipatsko prijestolje, poslužio da k njemu dođu i njegovi drugi sinovi, tako se nadam da će primjer Isusa i Marije koji te časte svim svojim poštovanjem i svim svojim pouzdanjem privući i mene da te častim ovim Svetim plaštem.

O, veliki sveče, učini da se Gospodin obazre na mene dobrohotnim pogledom.

Kao što starozavjetni Josip nije otjerao grješnu braću, štoviše, primio ih je prepun ljubavi, zaštitio ih i spasio od gladi i od smrti, na isti način ti, o, slavni patrijarhu, po svojemu zagovoru učini da me Gospodin nikada ne napusti u ovoj dolini prognanika.

Osim toga, udijeli mi milost da me uvijek čuvaš u broju svojih vjernih slugu te, poput njih, da pod plaštem tvoje zaštite radosno živim sve dane svojega života i u trenutku zadnjega daha. Amen.

MOLITVE

I. Zdravo, slavni sveti Josipe, čuvaru neusporedivih blaga nebeskih i davidovski oče Onoga, koji hrani i podržava sva stvorenja.
Poslije Presvete Marije ti si svetac najdostojniji naše ljubavi i najzaslužniji našega čašćenja.
Između svih svetih ti si jedini imao čast pratiti, voditi, hraniti i grliti Mesiju, kojega su toliki proroci i kraljevi željeli vidjeti. Sveti Josipe, spasi moju dušu te mi od božanskoga milosrđa izmoli milost koju te ponizno prosim.
Također blagoslovljenim dušama u čistilištu izmoli veliku utjehu u njihovim mukama.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

II. Moćni sveti Josipe, koji si proglašen općim zaštitnikom Crkve, zazivam te među svim svecima kao najmoćnijega zaštitnika bijednih i siromašnih i tisuću puta blagoslivljam tvoje srce, uvijek spremno priskočiti u svaku potrebu.
Tebi se, dragi sveti Josipe, utječu udovice, siročad, napušteni, ožalošćeni i unesrećeni svih vrsta; ne postoji bol, tjeskoba ili nesreća kojoj ti milosrdno ne bi pritekao u pomoć. Udostoj se, dakle, zbog darova koje je Bog položio u tvoje ruke, izmoliti mi milost koju te prosim.
A vi, svete duše u čistilištu, molite svetoga Josipa za mene.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

III. Tolikim tisućama osoba koje su te prije mene molile dao si utjehu i mir, milosti i koristi. Moja žalosna duša ne nalazi počinak u mukama koje je probadaju. Ti, o, dragi sveče, poznaješ sve moje potrebe i prije nego ti ih molitvom izložim. Ti znaš koliko mi je nužna milost koju te molim. Zato ti se obraćam, sveti Josipe, pod teškim teretom koji me pritišće.
Nijedno ljudsko srce ne bi moglo razumjeti moje muke; a kada bi se i našlo smilovanje kod kakve dobre osobe, ne bi mi mogla pomoći. Tebi se stoga utječem i nadam se da me ne ćeš odbiti jer je sveta Terezija Avilska rekla i napisano ostavila u svojim spisima: “Za koju se god milost moli svetoga Josipa, bit će udijeljena.”
Sveti Josipe, tješitelju žalosnih, smiluj se mojoj boli i svetim dušama u čistilištu, koje se toliko uzdaju u naše molitve.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

IV.

Moćni sveče, po svojoj savršenoj poslušnosti Bogu smiluj mi se
Po svojemu svetom životu prepunu zasluga usliši me
Po svojemu predragom imenu pomogni mi
Po svojemu preblagom srcu priteci mi u pomoć
Po svojim svetim suzama utješi me
Po svojim bolima smiluj mi se
Po svojim radostima utješi moje srce
Od svakoga zla duše i tijela oslobodi me
Od svake opasnosti i nesreće čuvaj me

Priteci mi u pomoć svojom svetom zaštitom te u svojemu milosrđu i moći, izmoli mi sve ono što mi je nužno, a nadasve milost koju te osobito molim.
Dragim dušama u čistilištu izmoli brzo oslobođenje od njihovih muka.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

V. Slavni sveti Josipe, bezbrojne su milosti i koristi koje ti isprosiš za ožalošćene siromahe. Bolesnici svih vrsta, potlačeni, oklevetani, izdani, lišeni svake ljudske utjehe, gladni, bijednici potrebni pomoći mole tvoju kraljevsku zaštitu, sigurni da će biti uslišani u svojim molitvama.
Ne dopusti, predragi sveti Josipe, da, između tolikih osoba koje si uslišio, budem lišen milosti koju te molim. I prema meni se pokaži moćan i velikodušan, a ja ću, zahvaljujući ti, uskliknuti: “Neka dovijeka živi slavni patrijarh sveti Josip, moj veliki zaštitnik i osobiti osloboditelj svetih duša u čistilištu”.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

VI. Vječni božanski Oče, po zaslugama Isusa i Marije, udostoj se udijeliti mi milost koju te molim. Pobožno te molim da prihvatiš moju čvrstu odluku da budem i da ustrajem u redu onih koji žive pod zaštitom svetoga Josipa. Blagoslovi dragocjeni Plašt, koji danas posvećujem njemu kao znak moje pobožnosti.

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

POBOŽNI ZAZIVI
u sjećanje na skroviti život svetoga Josipa s Isusom i Marijom

Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moju dušu i da je posveti
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje srce i da ga zapali ljubavlju
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moj razum i da ga rasvijetli
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moju volju i da je ojača
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje misli i da ih očisti
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje osjećaje i da ih uredi
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moje želje i da ih ispravi
Sveti Josipe, moli Isusa da dođe u moja djela i da ih blagoslovi
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa njegovu svetu ljubav
Sveti Josipe, izmoli mi od lsusa nasljedovanje njegovih krjeposti
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa istinsku poniznost duha
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa krotkost srca
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa mir duše
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa sveti strah Božji
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa želju za savršenstvom
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa blagost karaktera
Sveti Josipe, izmoli mi od lsusa čisto i blago srce
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa milost da strpljivo podnosim sve životne teškoće
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa snagu da uvijek vršim volju Očevu
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa ustrajnost u činjenju dobra
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa jakost u nošenju križeva
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa nenavezanost na zemaljska dobra
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa da ravnim putem idem u nebo
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa da bježim od svake grješne prigode
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa svetu želju za rajem
Sveti Josipe, izmoli mi od Isusa ustrajnost do kraja
Sveti Josipe, ne dopusti da se udaljim od tebe
Sveti Josipe, učini da te moje srce ne prestane ljubiti, a moj jezik hvaliti
Sveti Josipe, zbog ljubavi kojom si ljubio Isusa, pomogni mi da ga i ja ljubim
Sveti Josipe, udostoj se prihvatiti me kao svojega štovatelja
Sveti Josipe, tebi se darujem: prihvati me i pomogni mi
Sveti Josipe, ne napusti me u času moje smrti
Isuse, Josipe i Marijo, darujem vam srce i dušu svoju

Očenaš • Zdravomarija • Slava Ocu

ZAZIVI SVETOMU JOSIPU

I.Sjeti se, moj dragi zaštitniče sveti Josipe, prečisti zaručniče Djevice Marije, da se nikada nije čulo da je netko zazvao tvoju zaštitu i zatražio tvoju pomoć, a da nije bio uslišan. S tim povjerenjem tebi se obraćam i tebi se postojano
preporučujem.
O, sveti Josipe, poslušaj moju molitvu, milostivo je primi i usliši. Amen.

II. Slavni sveti Josipe, zaručniče Marijin i davidovski oče Isusov, misli na mene i bdij nada mnom. Nauči me raditi na mojemu posvećenju te mi pomogni da shvatim tvoj primjer djevičanstva. Pod svoju ljubaznu skrb uzmi sve žurne
potrebe koje danas povjeravam tvojoj očinskoj brizi.
Udalji zaprjeke i poteškoće te daj sretan ishod onoga što te molim bilo za veću slavu Gospodinovu, bilo za dobro moje duše.
U znak moje najžarče zahvalnosti obećajem ti da ću širiti tvoju slavu dok cijelim bićem blagoslivljam Gospodina, koji je htio da budeš toliko moćan na nebu i na zemlji. Amen.

Litanije sv. Josipa

ZAVRŠETAK TRIDESETODNEVNE POBOŽNOSTI

Slavni sveti Josipe, koji si od Boga postavIjen na čelo najsvetije među svim obiteljima i kao njezin čuvar, udostoj se s neba čuvati moju dušu koja te moli da bude prihvaćena pod plašt tvoje zaštite. Odsada te izabirem za svojega oca, zaštitnika i vođu, polažući pod tvoju posebnu zaštitu svoju dušu, svoje tijelo, sve što imam i što jesam, svoj život i svoju smrt.

Pogledaj me kao svoje dijete; obrani me od svih mojih neprijatelja, vidljivih i nevidljivih; pomogni mi u svim potrebama; utješi me u svim životnim gorčinama, a osobito u smrtnoj agoniji. Uputi jednu riječ za mene ljubljenomu Otkupitelju, kojega si kao dijete nosio na svojim rukama, i onoj slavnoj Djevici, čiji si bio ljubljeni zaručnik.

Udijeli mi one milosti i blagoslove koje ti smatraš korisnima za moje istinsko dobro i za moje vječno spasenje, a ja ću sve učiniti da ne budem nedostojan tvoje osobite zaštite. Amen.

Preveo i priredio medjugorje-info.com

Označeno u