Dompes Mostar otvara svoja vrata!

Dompes- Kuća kruha i duha, veliki projekt izgradnje doma za siromašne studente u Mostaru, uskoro će svoja vrata otvoriti budućim stanarima.

Naime, otvaranje objekta Dompes planirano je za blagdan sv. Terezije, 5. rujna tekuće godine. Samim otvaranjem, visoko obrazovanje u Mostaru postat će dostupno i mladim ljudima koji dolaze iz drugih mjesta, a nisu u mogućnosti plaćati smještaj, jer tko zna koliki je broj potencijalnih znanstvenika ili stručnjaka propao jer nisu bili u mogućnosti financirati studiranje, studentski život i smještaj, piše Dnevni list.

Izgradnja pomoću donacija

Podsjetimo, Franjevački samostan sv. Petra i Pavla iz Mostara pokrenuo je gradnju Dompesa dragovoljnim prilozima kako bi se omogućilo studiranje studentima slabijeg imovnog stanja. Dom će imati 64 sobe za ukupno 150 studenata, 8 učionica, višenamjensku dvoranu i pomoćne prostorije na oko pet tisuća metara četvornih na šest etaža od podruma, prizemlja, četiri kata do mansarde. Na svakom katu bit će po jedna soba prilagođena studentima s poteškoćama u kretanju. Pučka kuhinja i centar za dijalog bit će važne sastavnice Dompesa, ali i društvenog života Mostara. Na dan svečanog otvaranja Dompesa, održat će se otvaranje pučke kuhinje fra Didaka Buntića za beskućnike te otvaranje studentske menze. Tu će biti oko 130 mjesta. Tada će se simbolično obilježiti 100 godina otkako je fra Didak Buntić spasio tisuće i tisuće gladne djece. Vrijednost Dompesa iznosi oko tri i pol milijuna maraka, a izgradnja doma u potpunosti je realizirana velikim brojem donacija. Početkom mjeseca kolovoza, kustos kustodije Svete Obitelji u Chicagu fra Jozo Grbeš održao je Svetu misu za sve ljude koji žive izvan domovine, za njih i njihove obitelji. Poslije svete mise fra Jozo je blagoslovio glavni lift. Taj lift su darovali dijaspora i fratri iz Chicaga.

Sveučilišno središte

Studentski dom zvat će se po Majci Tereziji, pučka kuhinja po fra Didaku Buntiću, a Centar za dijalog po sv. Franji. Otvaranjem Dompesa Mostar će dodatno ojačati kao sveučilišno središte, a sam dom, pučka kuhinja i centar za dijalog doprinosit će suživotu i prevladavanju ratnih rana u gradu na Neretvi i u ostatku ovih prostora. Dompes su projektirali Davorin Smoljan i Marijan Antunović iz „Arhitekta“ iz Mostara, a građevinske radove izvodi „Građevinar“ iz Mostara. Fra Iko Skoko, poznati humanitarac i dobrotvor, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana SV. Petra i Pavla u Mostaru, začetnik je ideje gradnje Dompesa, „Kuće kruha i duha“, za čije se ostvarenje brinu hercegovački franjevci i mnogi ljudi dobre volje. Projekt koji je fra Iko Skoko zajedno sa suradnicima doveo praktički do završetka uistinu je na ponos Hercegovine, ali i puno šire.