Pomozimo skupiti sredstva za operaciju 16-godišnjakinje iz Rodoča

Darivanje krvi jedna je od najhumanijih gesta koje netko može učiniti kako bi pomogao nekom drugom. U Mostaru postoji mnogo onih koji se redovito odazivaju humanitarnim akcijama kako bi potpomogli stvaranju zaliha u Transfuzijskom centru Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Jednom od tih ljudi koji nesebično pomažu drugima, našem sugrađaninu Peri Livaji, koji je svoju krv darivao već 55 puta, sad je potrebna naša pomoć.

Pero i njegova supruga Marija 27. su studenog 2000. godine dobili su kćer Antonelu Ornelu. Djevojčica je na svijet stigla mjesec dana ranije, pa je zbog male kilaže smještena u inkubator. No, unatoč liječničkim nastojanjima, zbog nedostatka kisika djevojčica ima oštećenja lijeve strane tijela.
Točna dijagnoza danas 16-godišnje Antonele Ornele glasi: Spastična cerebralna paraliza s teškom skoliozom kralježnice i epilepsijom. Djevojčica je potpuno nepokretna i posve je ovisna o svojim roditeljima.

Antoneli Orneli potreban je operativni zahvat koji njezina obitelj nije u mogućnosti sama platiti. Operacije te vrste izvode se u Specijalnoj kirurškoj bolnici Medikus u Ćupriji u Srbiji, a u suradnji s liječnicima ruskog Instituta za rehabilitologiju Tula.

Fazna fibrotomija u ortopediji se koristi i kao metod za kirurško liječenje djece s cerebralnom paralizom spastičnog tipa, a osnova kirurškog liječenja je postupna korekcija mišićnog lokomotornog sustava poprečnim presijecanjem izumrlih vlakana spastičnih mišića.
Nakon operativnih zahvata dolazi do velikog poboljšanja kad je riječ o obujmu pokreta ekstremiteta, položaja tijela, smirivanja bolnog sindroma, smanjenja nekontrolirane salivacije, strabizma, te poboljšanja govora.

Kad su Marija i Pero svoju djevojčicu odveli u Ćupriju na pregled, rečeno im je kako će Antoneli biti potrebna najmanje tri operativna zahvata u određenom vremenskom razmaku kako bi došlo do poboljšanja.Cijena jednog operativnog zahvata bez ostalih bolničkih troškova za pacijenticu i bez troškova boravka u Srbiji jednom od roditelja, iznosi 2,850 eura.

Tata Pero svojoj je djevojčici sam nabavio poseban krevet i kombi vozilo, a sad mu je potrebna i dodatna pomoć. On je nezaposleni ratni vojni invalid, a njegova supruga Marija, također nezaposlena, boluje od dijabetesa tipa 1.

Roditelji nisu u mogućnosti sami prikupiti sredstva potrebna za odlazak, boravak i operativni zahvat, pa sve dobre ljude mole za bilo kakvu pomoć kako bi 16-godišnjoj Antoneli Orneli omogućili liječenje, a samim time i nešto ljepšu budućnost.

Ako ste voljni i ako želite pomoći obitelji Livaja, donacije možete uplatiti na sljedeće brojeve računa otvorenih u Raiffeisen banci na ime Antonela Ornela Livaja:

Račun za uplatu u KM: 092037058-2

Devizni račun: 19001094870

Za sve ostale informacije možete se javiti Peri i Mariji Livaja, Ulog b.b., Rodoč, Mostar i na broj telefona 063/ 463-193.