12. TRADICIONALNI FESTIVAL MODERNE DUHOVNE GLAZBE

„Hvalospjev Ljubavi 2021“

U subotu, 05.lipnja 2021.g., s početkom u 20:30 sati, na Franjevačkom trgu u Varaždinu

(kod kipa Grgura Ninskog – pored Franjevačke crkve), održat će se 12. po redu tradicionalni Festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi“ 2021.

 

Festival je 2009.g. pokrenuo jedan od najpoznatijih kantautora te vrste glazbe u Hrvatskoj, samostalni umjetnik - Antonio Tkalec, u suradnji sa Glazbeno-scenskom udrugom Acordis, te je Festival odmah postao jedan od važnijih duhovno-glazbenih manifestacija na Hrvatskoj glazbenoj sceni.

 

„Hvalospjev Ljubavi“ je jedan od rijetkih festivala, na kojem su svih ovih godina nastupila sva najpoznatija imena Hrvatske duhovne glazbe, a bilo je tu i značajnih internacionalnih nastupa. Festival je od 2011.g do 2019.g. bio natjecateljskog karaktera (ove godine će biti revijalan), a ovdje su iznjedrile neke od najpoznatijih pjesama koje su danas veliki hitovi duhovne glazbe. Do sada je na Festivalu izvedeno ukupno preko 170 pjesama, te preko 130 autorskih skladbi, tako da je „Hvalospjev Ljubavi“ itekako doprinio razvoju stvaralaštva u duhovnoj glazbi.

 

Do prije nekoliko godina, u Hrvatskoj je bilo preko dvadeset ovakvih manifestacija. Nažalost, zbog situacije koja je prošle godine snašla cijeli svijet, organizatori u su se pokolebali, uplašili, obeshrabrili…..i „ugasili“ gotovo sve festivale duhovne glazbe u Hrvatskoj, tako da je danas ostalo tek pet ovakvih manifestacija u cijeloj Hrvatskoj.

 

Unatoč krizi i raznim poteškoćama u organizaciji i realizaciji Festivala, organizatori prošle (2020.g.) nisu željeli otkazati „Hvalospjev Ljubavi“, pa je ovaj varaždinski festival moderne duhovne glazbe prošle godine bio jedini takav koji se održao Hrvatskoj, na radost brojne publike (koja se pridržavala danih mjera) koja je ispunila Franjevački trg u Varaždinu.

 

Ove godine, zbog poštivanja mjera, Festival će imati manje izvođača, ali organizatori garantiraju vrhunski program. Nastupit će: fra Miroslav Petrac (Osijek), Cor Unum (Slavonski Brod), Ivan Benc (Krapina), Martina Sabljak (Varaždin), vlč. Tihomir Kosec i suradnici (Varaždin), te sam pokretač Festivala Antonio Tkalec.

 

„Hvalospjev Ljubavi“ 2021. je pod pokroviteljstvom HDS-a (Hrvatskog društva skladatelja) i Grada Varaždina, koji su Festivalu ove godine dali „vjetar u leđa“ kako bi se uopće mogao održati, te im se organizatori od srca zahvaljuju na velikoj i nesebičnoj pomoći.

 

Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli!

Označeno u