'Gospi na dar'

Uz blagdan Gospe Snježne i Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koji je ujedno i Dan vojnog ordinarijata Laudato TV donosi specijalnu glazbenu emisiju.

'Gospi na dar' sniman je u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Klapa 'Sveti Juraj' Hrvatske ratne mornarice izvodi dvanaest napjeva poznatih marijanskih pjesama. Stare pjesme u novom ruhu jedinstveni su glazbeni doživljaj koji će oduševiti sve generacije.

Za Hrvatsku je posebno značajan datum 5. kolovoza. Na taj dan se obilježava blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Ona je zaštitnica i Vojne biskupije.
Godina Velikoga zavjeta započela je 1975. Tada su se u Solinu okupila biskupijska hodočašća iz svih biskupija Crkve u Hrvata. Cilj je bila obnova cjelokupnog kršćanskog života Hrvata kako bi se ojačala vjernost Crkvi i Apostolskoj Stolici. Namjera je bila da se utvrdi pradjedovska vjera i obnovi katolički život. I izmoli plodna budućnost Crkvi u Hrvata i cijelom hrvatskom narodu.

Pralik Gospe Velikoga zavjeta je najstariji poznati Gospin lik u hrvatskoj umjetnosti. Datira iz 11. stoljeća iz crkve kralja Zvonimira u Biskupiji kod Knina. Prema ovome praliku izliven je u zlatu i srebru lik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Bio je to zavjetni dar svega hrvatskog naroda i svih naših vjernika.

Na blagdan Gospe Snježne i Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta obilježava se danas i Dan vojnog ordinarijata.

Označeno u