MASNA LUKA: OTVORENE PRIJAVE ZA PET PROGRAMA DUHOVNE OBNOVE

Franjevačka kuća molitve Masna Luka smještena je u srcu Parka prirode Blidinje (BiH) na 1200 metara nadmorske visine. Vode joj putovi s tri strane: preko Posušja i Rakitna, preko Tomislavgrada i Lipe kao i preko Jablanice i Doljana.

Fra Josip Vlašić, poznati franjevac koji je bio dio, sada već bivše ekipe tzv. E-fratara iz Pazina (Istra), od nedjelje 26. rujna 2021. službeno je postao novi kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve MASNA LUKA na Blidinju.

Fra Josip ima iza sebe iskustvo molitve, samoće, razmatranja, pravog franjevačkog „pustinjaštva“ koje mu je itekako pomoglo u organizaciji bogatom programa duhovnih obnova s kojima je započeo u 2022. godini. Tako je i za ovu 2024. godinu u suradnji sa svojom braćom franjevcima ili odgovarajućim aktivnim i stručnim laicima ponudio nove duhovne programe.
Trenutno su otvorene prijave za 5 programa u Franjevačkoj kući molitve Masna Luka na Blidinju, a u narednih mjesec dana objaviti će se i programi koji će biti organizirani u ljetnim danima.

Na linku možete potražiti trenutno dostupne programe i pronaći OBRAZAC ZA PRIJAVU: https://www.masnaluka.ba/kategorija/programi/

PET PROGRAMA ZA PROLJEĆE 2024.:
1. Korizmene duhovne vježbe
Trajanje programa: 21.03.2024 – 24.03.2024.
Ove četverodnevne duhovne vježbe pružaju priliku za povlačenje u mir i intenzivniju molitvi na vrhuncu korizmenih dana tj. pred početak Velikog tjedna. Namijenjene su onima koji sudjeluju u e-duhovnim vježbama, ali i svima drugima koji žele imati iskustvo duhovnih vježbi u lijepom ambijentu Franjevačke kuće molitve.

Učit ćemo razmatrati biblijske tekstove i moliti nadahnuti njima.

Program započinje u četvrtak svetom misom u 18 sati, a završava nedjeljnim ručkom.

Voditelji: br. Marinko Klaić i fra Josip Vlašić, OFM
Kotizacija: 210 KM

2. Strah – naš suputnik i suradnik?
Trajanje programa: 18.04.2024 – 21.04.2024.
Kako to da iz istog straha jedni postaju heroji, a drugi u svojim slabostima postaju izdajnici? U područjima naših strahova otkrivamo naše vrednote i u strahu nalazimo putove prema njima. Na ovom seminaru tražit ćemo kako u strahovima otkriti svoj put i svoje mjesto u svijetu.

Nema osobe koja se ne suočava s različitim strahovima. Ponekad nas oni tek malo uznemire, a ponekad nam ukradu svu snagu života.

Kroz četiri dana u duhovnoj obnovi predavat ćemo Gospodinu svoje brige i tražiti snagu za suočavanje sa životnim strahovima.

Program će započeti svetom misom u četvrtak, a završiti nedjeljnim ručkom.

Voditelj: fra Svetozar Kraljević, OFM
Kotizacija: 230 KM

3. Mala škola nutarnjeg mira – I.
Trajanje programa: 25.04.2024 – 28.04.2024.
Nutarnji mir je veliko bogatstvo. „Tko ima mir, ima svemir“ – napisao je netko negdje. Gospodin Isus kao svoj prvi uskrsnuli dar svojim učenicima donio je upravo mir. Sveti Pavao reći će u Poslanici Galaćanima da je mir plod Duha Svetoga. Ipak, taj mir lako izgubimo i nađemo se u nemiru. Kako izgrađivati i čuvati nutarnji mir? Na ovom seminaru tražimo putove do nutarnjeg mira.

Oni koji u studenome 2023. bili na ovom seminaru, neka se sada ne prijavljuju jer će sadržaj seminara biti isti kao i prošle godine. U studenom slijedi drugi seminar s ovom tematikom, ali s drugim sadržajem.

Početak programa predviđen je u četvrtak 25. travnja svetom misom u 18 sati, a završetak nedjeljnim ručkom. Program će se sastojati od zajedničkog rada u velikoj grupi u smislu predavanja i razgovora, ali u nekim trenucima sudionici će raditi u manjim grupama dijeleći svoja iskustva. Također, bit će i trenutaka za osobno razmišljanje u šutnji.

Voditelj: fra Josip Vlašić, OFM
Participacija: 250 KM

4. Plodovi Duha Svetoga
Trajanje programa: 16.05.2024 – 19.05.2024.
Isus je govorio da se svako stablo prepoznaje po svojim plodovima. Tako je i s nama ljudima: prepoznajemo se po plodovima. Kada se čovjek prepusti djelovanju Duha Svetoga, njegov život rađa plodove Duha Svetoga. Suprotno od tih plodova su plodovi tijela. Sveti Pavao u Poslanici Galaćanima razvio je teologiju tih plodova.

U danima ovog seminara koji će se dogoditi uz svetkovinu Duhova molit ćemo trodnevnicu Duhu Svetomu i razmatrati o plodovima koje svojom milošću Duh Sveti rađa u nama, a mi smo pozvani za te iste plodove opredijeliti se i čuvati ih.

Program će se sastojati od kateheza, razgovora u manjim grupama i osobnog rada. Dakako, u središtu naše duhovne obnove bit će molitveni trenuci, a u srcu naše molitve je svakodnevna sveta misa. Imat ćemo i klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, molitvu pred križem kao i svakodnevnu Gospinu krunicu. Jednu večer imat ćemo cjelonoćno klanjanje gdje će se sudionici u manjim grupama tijekom cijele noći izmjenjivati u bdijenju pred Presvetim po sat vremena.

Program započinje svetom misom u četvrtak u 18 sati, a završava nedjeljnim ručkom.

Voditelj: fra Josip Vlašić, OFM
Participacija: 230 KM

5. Adame, gdje si?
Trajanje programa: 23.05.2024 – 26.05.2024.
U proteklim godinama program za muškarce “Adame, gdje si?” bio je jedan od najposjećenijih programa. Program je zamišljen kao jedna četverodnevna duhovna obnova za katoličke muškarce na kojoj se osim molitve i razmatranja ulazi u dimenzije muškog identiteta i na temelju psiholoških uvida. Svaki put jedan od voditelja bude psiholog, a drugi svećenik. Tako će biti i ove godine.

Voditelji su: Mario Brkić, psiholog i fra Josip Vlašić, OFM

Dosadašnjih godina program se održavao u rujnu, a ove godine prebacujemo se na svibanj. Promjene vesele!
Program se sastoji od interaktivnih predavanja, zajedničke i osobno molitve, rada po skupinama i osobnog rada. Počinje u četvrtak svetom misom u 18 sati, a završava nedjeljnim ručkom.

Ako žene razmišljaju što u nekoj prigodi pokloniti svojim muškarcima, onda je ovaj program jedna dobra i provjerena ideja!
Participacija: 240 KM