Smokvaši se s interneta šire na televiziju!

Dnevna razmatranja Evanđelja od strane smokvaša, poznate skupine svećenika, laika, umjetnika i ostalih entuzijasta koji donose različite aktualne i duhovne sadržaje na koje bi Isus bio ponosan.

Ovaj projekt rodio se na malom otoku Krapnju od male skupine ljudi koja je doživjela veliko iskustvo, iskustvo susreta s Bogom. Taj susret se dogodio kroz biblijske radionice, međusobna svjedočenja i susrete. Susreli su jedan drugoga da bi susreli Gospodina. I to su iskustvo poželjeli podijeliti kao susret sa živom Božjom Riječi.

U projektu sudjeluju mnogi mladi laici i svećenici. U rad apostolata su uključeni laici (većinom između 20 i 40 godina), njih 60-ak i svećenici: fra Mate Kolak, vlč. Boris Jozić, vlč. Dominik Glasnović, vlč. Tomislav Šagud, vlč. Petar Mlakar, vlč. Hrvoje Zovko, fra Vladimir Vidović , p. Ivan Dominik Iličić, p. Ivan Marija Tomić, p. Mislav Skelin, vlč. Josip Pende, p. Stjepan Ivan Horvat.

Naziv 'Pod smokvom' uzet je iz Svetog Pisma i označava susret koji je započeo prije susreta i mjesto na kojemu se sluša i razmatra. Smokvu, kao i svako drvo, treba zalijevati, pa smokvaši redovito pozivaju na osnaživanje tima kako bi i dalje rasli prema nebu. I pozivaju na molitvu, da bi osim lišća smokva donosila plodove.

I da, hashtag im je #DoziviIsusa, hashtag2 #podsmokvom, a od ove jeseni @laudatotv.

Youtube kanal Pod Smokvom

Kako je sve počelo
Pod Smokvom je projekt na inicijativu mladih, a pod vodstvom Duha Svetoga. Radi se o projektu Youtube kanala 'Pod Smokvom'. Cilj ovog kanala je svakodnevna objava videosnimki evanđelja dana s komentarom.

Ime 'Pod Smokvom' nastalo je prilikom biblijskih kateheza fra Mate Kolaka na malenom otoku Krapnju u ljeto 2017. g. Prilikom kateheza u više navrata imali su priliku čitati i razmatrati evanđelja u kojima se spominjalo smokvino drvo. S obzirom na to da u Svetome pismu svaka riječ, svaka točka i zarez imaju svoj smisao, tako i smokvino drvo predstavlja ne samo obično drvo, nego mnogo više od toga. U Starome zavjetu smokva je bila simbol razmatranja Božje riječi i svih onih napora i molitava kroz koje se netko htio približiti Bogu.

Zahvaljujući odazivu, entuzijazmu i odvažnosti dovoljne nekolicine mladih i uz pomoć nekoliko prijatelja svećenika 8.10.2017. započeli su s redovitim, neprekinutim dnevnim čitanjima i komentarima Sv. Pisma (Evanđelja), prateći liturgijsku godinu. Na taj način, uz pomoć najnaprednijih medija, želie doslovno 'evangelizirati', tj. učiniti Evanđelje još bližim, prisutnijim i jasnijim svakom čovjeku.

'Pod Smokvom' nije klasična 'molitvena zajednica', nego apostolat u koji se svatko može uključiti po želji i mogućnostima s ciljem da vlastito iskustvo Krista podijeli s drugima. Nije dovoljno 'samo' snimiti neki video i staviti ga online. Bit apostolata smokvaša jest autentično svjedočanstvo. Sve se prije svega bazira na osobnoj i zajedničkoj molitvi. Raspoređeni su tako, da se svakog dana barem jedan od njih pomoli za nakane svih volontera i slušatelja. Organiziraju i slobodne susrete s Misom i(li) krunicom na mjesečnoj bazi, a svatko je u svome služenju dužan kroz molitvu proživjeti to što će dijeliti s drugima, bilo da se radi o čitanju, režiranju, razmatranjima i sl.