Sadržaj s oznakom: Fra Nikola Dominis

Živjela je jednom u ona davna doba u dalekom kraljevstvu uz more mala, sasvim mala ptica.

(Izvješće o Mariji iz Kagoshime je istinita priča iz životopisa sv. Franje Ksaverskog – James Broderick, Sveti Franjo Ksaverski, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, 2007.)

Objavljeno u Poučne priče | 28.1.2023.

Bog nosi moje cipele

Bilo je to jedne, hladne, kasno jesenske noći.

Objavljeno u Duhovni kutak | 24.11.2022.

Božja revolucija

Bog je svojim utjelovljenjem pokrenuo nezapamćenu promjenu svijeta, nitko nikada prije, niti će itko ikada nakon Krista, sve do njegova drugog dolaska, moći u tolikoj mjeri izmijeniti svijet.

Objavljeno u Duhovni kutak | 20.7.2022.

Misijsko poslanje

„On više ne umire smrt njime više ne gospoduje.“ (Rim 6, 9) „Gusta je i Tamna noć svladana - reče jednom sveti Hipolit – i omražena smrt osuđena na tmine; život probija u svijet, sve je prepuno neprolazna svijetla i oni koji se rađaju zadobivaju novi svijet; Krist, rođen prije zore, blista za sve, besmrtan i veći od sunca.“

Objavljeno u Kolumne | 30.3.2019.

Ako osjetite Gospodinov zov

„Vama, mladi, kažem: Ako osjetite Gospodinov zov ne odbijajte ga!“ – veli svetac, papa Ivan Pavao II. u pobudnici – Vita consecrata.“

Objavljeno u Meditacije | 22.12.2018.

Božićna meditacija

„U početku stvori Bog nebo i zemlju.
Zemlja bijaše pusta i prazna;
tama se prostirala nad bezdanom
i duh Božji lebdio je nad vodama.“ (Post 1, 1-2)

Sveti nam Bazilije Veliki veli: „Pozovite Mariju u pomoć jer ćete je uvijek naći spremnu da vam pomogne.

Objavljeno u Meditacije | 30.4.2018.

Ja vjerujem

Ja vjerujem da će ova civilizacija još dugo trajati, vjerujem da je ljubav snaga koja će pokrenuti čovječanstvo na vraćanje onom iskonskom početku, svojoj duši.

U čemu je čovjekova sreća, filozofsko-teološki pogled.

Objavljeno u Duhovni kutak | 16.10.2017.

Slaviti ili propasti?

Jednom sam htio ljudima pričati o prirodi, o smiraju mora u tiho ljetno veče, ali oni rekoše, pričaj nam o izlascima, o veselim zabavama, a more je samo još smirenije primilo zadnje zrake sunca u svoje tihe, modre dubine, i zaspalo u suton.

Bože, pošalji nam zanesenjaka, poput Sv. Franje Asiškoga, poput Sv. Klare i Sv. Maksimilijana, poput Terezije Velike i Male, poput Majke Terezije.

Objavljeno u Duhovni kutak | 4.9.2017.

Bez prestanka molite

Želim moliti i to ne samo kad sam u potrebi, kad navale bujice, kad me ne razumiju ili kad moji problemi prerastu moje mogućnosti.

Objavljeno u Kolumne | 29.8.2017.

Marija – Znak sigurne nade

Pred dvije tisuće godina, u neznatnom gradiću Nazaretu tamo u Galileji, živjela je djevojka, „sva lijepa, bez mane“ (Usp. Pj 4, 7) „što je ljiljan među trnjem, to je bila ona među djevojkama“, (Usp. Pj 2, 2) a 700 godina ranije ovako o njoj reče prorok Izaija: „Evo, začet će djevica i roditi sina…“ (Iz 7, 14)

U tom romantičnom srednjem vijeku, po mnogočemu nimalo mračnom, u talijanskoj pokrajini Umbriji, u gradiću Asizu rođen je maleni Ivan, nešto kasnije prozvan Franjo, a još malo kasnije svima poznat kao sveti Franjo Asiški, jedan od najomiljenijih svetaca katoličke Crkve.

Nedavno sam pisao o „radnicima u polju“ (Makar i u posljednjem času) prispodobi u kojoj Gospodin pokazuje svoje milosrđe pa i onima koji se u zadnjem trenu obrate daruje život vječni, naravno, ukoliko to učine iskreno i ukoliko se to dogodi prije posljednjeg časa.

Stranica 1 od 2