Sadržaj s oznakom: ISIL

Kršćani u iračkom gradu Qaraqoshu obnovili su kršćansku knjižnicu koju su tijekom okupacije zapalili i djelomično uništili pripadnici ISIL-a. U Qaraqoshu je prije rata živjela četvrtina svih iračkih kršćana. Pripadnici ISIL-a ciljano su uništavali njihova sela i domove u Ninivskoj dolini, paleći pritom crkve i knjižnice.

Kaldejski nadbiskup Erbila, Bashar Warda, pozvao je mladi bračni par Saveena Oghana i Ban Isaqui, liječnika i stomatologinju, da pokrenu rad prve i jedine bolnice kojom upravlja Katolička Crkva u Iraku nakon pada takozvane Islamske države.

Otac je molio krunicu svaki dan kako bi se njegova kćer vratila kući nakon što ju je 2014. godine oteo ISIL. Njegova je molitva napokon uslišena, šestogodišnja Christina je vraćena obitelji.

Tisuće kršćana slavilo je krajem listopada na ulicama grada Erbila nakon što je u utorak, 18. listopada, iračka vojska uz pomoć kurdistanskih postrojbi oslobodila grad Qaraqosh u kojem je do 2014. živjela gotovo četvrtina iračkih kršćana.

Prije nekoliko dana smo pisali da je sa fra Dhiya Azzisom

Objavljeno u Kolumne | 15.11.2015.

Daleko je plač libanonskih majki

I ova djeca Libanona su ubijena od ISIL-a. Isti dan kada su stradali ljudi u Parizu.

Teroristi ISIL-a bagerima su srušili drevni katolički samostan u pokrajini Homs te na njegove ostatke istaknuli svoju zastavu.

Objavljeno u Kolumne | 13.8.2015.

Jesmo li izgubili bitku?

Prijatelji, kako ste? Sve nas je jako pogodila smrt Tomislava Salopeka. Našeg sugrađanina koji je otišao u Egipat zarađivati za kruh nasušni, kako bi prehranio svoju obitelj, kako bi djeci svojoj osigurao mirnije sutra.

Katolički svećenik, otac Douglas Al-Bazi iz prvog je ruke svjedočio strahotama koje su učinili pripadnici Islamske države u Iraku.