Fra Ignatius Oggy: „Njezin je otac molio krunicu svaki dan kako bi se ona sigurno vratila kući“

Otac je molio krunicu svaki dan kako bi se njegova kćer vratila kući nakon što ju je 2014. godine oteo ISIL. Njegova je molitva napokon uslišena, šestogodišnja Christina je vraćena obitelji.

Kada su ISIL-ovi vojnici uništili sjeverni Irak u kolovozu 2014. godine, jedan od vojnika je zgrabio tada trogodišnju Christinu iz majčinih ruku u njenom rodnom gradu Bakhdidi u Iraku.

U intervjuu objavljenom u četvrtak fra Ignatius Oggy, sirijski katolički svećenik i dugogodišnji obiteljski prijatelj, rekao je da je njezin povratak kući pravo čudo. „Ono što se dogodilo Christini, njezinoj obitelji i nama je 'božansko čudo'“, izjavio je fra Oggy.

Neposredno prije nego li su ISIL-ovi vojnici prisilili Christininu obitelj da se ukrca na autobus koji je 22. kolovoza 2014. polazio iz Bakhdida, jedan od terorista je zgrabio Christinu iz majčinih ruku i naredio obitelji da uđu u autobus ili će umrijeti. Posljednje sjećanje koje su imali na svoju kćer bilo je kako ju uplašenu i uplakanu preko ramena nosi ISIL-ov vojnik koji porijeklom nije iz Iraka.

Otac Oggy je rekao za ACN (Aid to the Church In Need) da je rođen u istoj regiji kao i obitelj Ezzo. „U našoj se regiji obitelji poznaju i svi smo vrlo bliski“, ispričao je fra Oggy. Dodao je da, kao svećenik, još otkad je 6. kolovoza 2014. godine grupa ISIL-ovaca napala regiju pokušava locirati mnogo otete djece. „Mnogim sam pojedincima, organizacijama i udrugama dostavio listu osoba čija sudbina još nije poznata. Među njima je naravno i Christina – najmlađa na listi.“

Christinin je otac svećeniku ispričao kako se dogodila otmica te se nastavio u regiji raspitivati o lokaciji svoje kćeri. Jedan rođak mu je ispričao da je Christina viđena s ISIL-ovim vojnikom u blizini džamije, a potom je svaki oblik komunikacije prekinut jer je rat bjesnio. „Njezin je otac molio krunicu svaki dan kako bi se ona sigurno vratila kući“, ispričao je fra Oggy. „Držao je slike svetaca pokraj Christinine fotografije u unutrašnjosti karavana u kojem su živjeli za vrijeme prisilnog izgnanstva.“

Pet mjeseci nakon otmice, obiteljski je prijatelj javio da se Christina nalazi kod muslimanske obitelji u ratom razorenom Mosulu, gradu u istoj sjevernoj regiji Iraka. Ta je obitelj pronašla Christinu u blizini gradske džamije te su je uzeli s namjerom da je vrate roditeljima kada i ako završi rat.

Komunikacija je bila povremena sljedeće dvije godine, nastavio je fra Oggy. Priča o Christininoj otmici se proširila preko stranih i arapskih medija koji su razgovarali s njezinom obitelji. Kada je rat postao intenzivan oko Mosula, muslimanska obitelj se zajedno s Christinom preselila na sigurnije mjesto gdje su mogli kontaktirati njezinog oca. Gotovo tri godine nakon njezine otmice, 10. lipnja ujutro, dvije su se obitelji našle i šestogodišnja Christina je napokon vraćena roditeljima.

Otac Oggy je Christinin povratak nazvao oblikom ˝četvrtog rođenja˝ i na tome zahvalio Bogu.

„To je četvrto rođenje male Christine. Prvi put je rođena svojim roditeljima, drugi put kada se krstila, treći put kada ju je muslimanska obitelj primila k sebi i brinula se o njoj u vrijeme kada je bila izgubljena i napokon, četvrti put je rođena kada je vraćena svojoj obitelji  i kršćanskoj zajednici.“

Fra Oggy je rekao da mu nisu poznate druge priče sa sretnim završetkom o djeci koju su oteli ISIL-ovi vojnici. „Ne znam za drugu djecu, osim Christine, koja su oslobođena i vraćena svojim obiteljima“, potvrdio je, „ali znam da je Islamska država otela mnoge kršćane i o njima nismo više ništa čuli.“