Sadržaj s oznakom: Irak

Nakon godina progona i uništavanja kršćanska zajednica u Iraku odlučila je pokrenuti jednu pozitivnu priču: novi televizijski kanal koji se u potpunosti emitira na tradicionalnom jeziku kršćana u tom području klasičnom sirijskom, prenosi nedjelja.ba.

Više od godinu i pol dana nakon oslobođenja Mosula, nadbiskup Boutros Moshi predvodio je euharistijsko slavlje u ratom oštećenoj i opustošenoj siro – katoličkoj crkvi sv. Tome

Vlada u Bagdadu proglasila je Božić nacionalnim praznikom i time vrlo brzo odgovorila na zamolbu koju je tek prije nekoliko dana uputio kaldejski katolički patrijarh Raphael Louis Sako I.

Postupni povratak više tisuća ljudi koje su iz Ninivske doline protjerali teroristi samozvane Islamske države, koji su u ofenzivi iračke vojske udaljeni iz područja oko Mosula, stavlja pred njih brojne teškoće u toj zemlji koja se obnavlja. Zdravstveni je sustav u kolapsu; u ovom je trenutku manje od 10% bolnica potpuno aktivno. U najvećoj je opasnosti – upozorava UNICEF – 750.000 djece toga područja.

Kaldejski nadbiskup Erbila, Bashar Warda, pozvao je mladi bračni par Saveena Oghana i Ban Isaqui, liječnika i stomatologinju, da pokrenu rad prve i jedine bolnice kojom upravlja Katolička Crkva u Iraku nakon pada takozvane Islamske države.

Otac je molio krunicu svaki dan kako bi se njegova kćer vratila kući nakon što ju je 2014. godine oteo ISIL. Njegova je molitva napokon uslišena, šestogodišnja Christina je vraćena obitelji.

Tisuće kršćana slavilo je krajem listopada na ulicama grada Erbila nakon što je u utorak, 18. listopada, iračka vojska uz pomoć kurdistanskih postrojbi oslobodila grad Qaraqosh u kojem je do 2014. živjela gotovo četvrtina iračkih kršćana.

Poput kršćana širom svijeta, i mi smo užasnuti s progonstvom kršćana u Iraku.

Katolički svećenik, otac Douglas Al-Bazi iz prvog je ruke svjedočio strahotama koje su učinili pripadnici Islamske države u Iraku.

Oko 125.000 iračkih kršćana bilo je prisiljeno napustiti vlastite domove pred progonima ISIS-a, nakon što im je ponuđeno da prijeđu na islam ili će ostati bez glave.